entitetska premijerka

Cvijanović: Banka Srpske više neće biti banka

Cvijanović
23.04.2016.
u 15:42

Prijedlog Vlade Republike Srpske (RS) je da Banka Srpske više nema ulogu kakvu je imala do sada kao bankarska, već kao jedna drugačija financijska organizacija, potvrdila je danas entitetska premijerka Željka Cvijanović.

Navela je kako se ušlo u proces donošenja novog zakona "koji će subjekte transformirati u neke druge, tako da mogu da funkcioniraju, a da ne obavljaju iste aktivnosti".

Kaže i da se mjesecima o tome komuniciralo sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) te da postoji nova verzija plana reorganizacije te banke, jer su uvažene „neke važne sugestije MMF-a".

Cvijanović tvrdi kako ne postoji zahtjev MMF-a o povećanju uticaja BiH na bankarski sektor, ali da postoji zahtjev koji se odnosi na osnaživanje "svega" u bankarskom sektoru, što se može postići isključivo donošenjem adekvatnih zakona koji se odnose na poslovanje banaka i agenciju za bankarstvo. 

Dodala je da još nije preciziran iznos kredita koji BiH traži od MMF-a i da će se uslovi za to znati nakon pisma namjere.

- Suma još nije precizirana, iako sam već i o tome čula razne spekulacije. Sredstva koja se ispregovaraju sa MMF-om biće dovoljna i uklopit će se u ono što treba, a bit će i drugih izvora financiranja tako da to neće biti problem, ustvrdila je entitetska premijerka.

Potvrdila je i da se jedan od zahtjeva MMF-a odnosi se na reorganizaciju Investiciono-razvojne banke (IRB), dodavši da su mjere po tom pitanju ranije poduzete.

Ključne riječi
MMF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije