Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Croatia Airlines: Mehaničari su u Sarajevu vidjeli oštećenje

24. lipnja 2022. u 14:56 0 komentara 239 prikaza
croatia airlenes
Foto: Armin Durgut/Pixsell

Tomislav Štimac, zamjenik direktora Tehnike Croatia Airlinesa započeo je press konferenciju. 

- Tijekom dana obavljena je inspekcija u Sarajevu. Možemo potvrditi da se radi o mehaničkom oštećenju. - rekao je Štimac i nastavio pokazivati slike oštećenja tj. puknuća na trupu aviona. 

- Radi se o udubljenu od 20x20 milimetara, a u dnu udubljenja postoji perforacija 15x20 milimetara i to se sve nalazi na desnoj strani zrakoplova ispod putničkog prozora na zrakoplovu. Ne radi se o nikakvoj perforaciji nastoloj metkom. - dodao je.

Zašto je prva sumnja bila da se radi o propucavanju jer u Sarajevu je Tužiteljstvo provelo balistilčki pregled sa sumnjom na vatreno oružje?

- To je naša standardna procedura, neovisno o tome koja je zračna luka u pitanju, dakle ozbiljna smo kompanija i radimo balističko testiranje kako bi se otklonilo sve sumnje. - rekao je Štimac.

Strukturna oštećenja na zrakoplovu su česta, može se dogoditi od kamenčića na pisti ili nekog drugog predmeta, naglašavaju iz Croatia Airlinesa.

- U mojih 30 godina karijere nismo imali slučaj balističkog oštećenja - naglašava Štimac, no iz Croatia Airlinesa naglašavaju da se ovakva oštećenja događaju 2-3 puta godišnje.

- Ovakvo oštećenje zapreka je zrakoplovu da sigurno leti, bilo je potrebno dobiti sve dozvole i on će danas poslijepodne doći u Zagreb. - dodaju iz CA koji su rekli da onda slijedi popravak u tehničkom centru. "Zrakoplov će, nadamo se, biti u prometu sljedeći tjedan."

Čija je odgovornost?

Svaka zračna luka mora provjeravati s vremena na vrijeme pistu. Zatražili smo izvješća zračnih luka u Zagrebu i Sarajevu kako bi se znalo kakve su bili uvjeti na uzletno-sletnim stazama.

Što se dogodilo u srijedu navečer na letu Zagreb - Sarajevo?

Jučer, u prijepodnevnim satima završio je očevid nakon incidenta u Međunarodnoj zračnoj luci u Sarajevu. Podsjetimo, na letu iz Zagreba za glavni grad BiH prilikom slijetanja oštećen je zrakoplov Croatia Airlinesa. Prve neslužbene informacije govorile su da je zrakoplov propucan vatrenim oružjem, a sada se oglasilo i Tužiteljstvo BiH koje je provodilo očevid. 

- Dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH koordinirao je provođenje očevida koji je na Aerodromu Sarajevo izvršio tim za očevid. Nakon provedenog uviđaja prema preliminarnim nalazima stručnih osoba ne postoje indicije koje bi ukazale na zaključak da je oštećenje na zrakoplovu nastalo djelovanjem vatrenog oružja.
 
Prema stavu stručnih osoba oštećenje je prouzročeno mehaničkim udarcem.

Izvršenim analizama utvrđeno je da nema tragova barutnih čestica niti drugih tragova koji bi ukazivali na djelovanje projektila iz vatrenog oružja - stoji u priopćenju.

- Sigurnost putnika i posade ni u jednom trenutku nije bila ugrožena, a nacionalni avioprijevoznik i u ovoj se situaciji vodio najvišim standardima sigurnosti. Tijekom dana stigli su nalazi balističkog vještačenja, a Croatia Airlines je još jednom potvrdio da avion nije bio meta vatrenog oružja, te će tijekom poslijepodneva je vraćen u Zagreb - poručili su iz CA.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.