Održana 6. redovna sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH

Članovi Predsjedništva su upoznati sa aktivnostima Saveza na jačanju kapaciteta jedinica lokalne samouprave za apsorpcijom EU fondova

31.01.2023.
u 21:10

Šesta sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine održana je 31.1.2023. godine u hotelu “Hotel Blanca Resort&Spa” na Vlašiću u Travniku. Sjednici je predsjedavao predsjednik Predsjedništva SOGFBiH Hamdo Ejubović a nazočili su zamjenik predsjednika Mladen Mišurić Ramljak te predstavnici općina i gradova Ljubuški, Ilidža, Novi Grad Sarajevo, Domaljevac Šamac, Travnik Livno, Kalesija, Neum, Sarajeva i Banovića u svojstvu čanova Predsjedništva.
Predsjedništvo Saveza je podržalo aktivnosti na revidiranju modela financijske samoodrživosti obuke za zaposlenike i izabrane zvaničnike u jedinicama lokalne samouprave u FBiH, a koje je pokrenulo Koordinaciono tijelo za obuku.

Kada je u pitanju Zakon o izmjenama Zakona o vodama Sarajevske županije, Predsjedništvo Saveza je donijelo odluku da Savez, u ime jedinica lokalne samouprave Sarajevske županije, prema Ustavnom sudu Federacije BiH podnese zahtjev za zaštitu prava na lokalnu samoupravu u vezi sa ovim Zakonom. Savez općina i gradova FBiH nije konzultiran prilikom usvajanja predmetnih izmjena Zakona o vodama KS, a što je zakonska obaveza propisana članom 56. Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH. Osim toga, prekršen je i član 34. Zakona o principima lokalne samouprave FBiH koji propisuje da svaki prijenos dodatnih nadležnosti prati i prijenos adekvatnih izvora financiranja.


Predsjedništvo Saveza je informirano o odgovoru Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe na molbu Saveza za podršku Kongresa u cilju usklađivanja potrebnih zakonskih propisa sa Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi i sa Zakonom o principima
lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine.


Članovi Predsjedništva su upoznati sa aktivnostima Saveza na jačanju kapaciteta jedinica lokalne samouprave za apsorpcijom EU fondova. “Savez općina i gradova FBiH anketirat će općine i gradove kako bi dobili jasnu sliku koliko je uzurpirano prava jedinicama lokalne samouprave od strane županija i Federacije BiH. Pored toga, saznat ćemo koliko je obaveza dano općinama a da ih ne prate financijska sredstva”, kazao je predsjednik Ejubović.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije