Istraživanja otkrila

Cijepljeni ste i preboljeli ste COVID-19? Čini se da je hibridni imunitet najbolja zaštita

cijepljenje sinofarm
08.02.2022.
u 07:08

“U boljoj smo poziciji ako se cijepimo, a ako nas virus napadne, imat ćemo blagi oblik bolesti i na kraju super imunitet“, ističe dr. Tafesse

Istraživanja pokazuju kako hibridni imunitet nastaje nakon cijepljenja i zaraze i radi se o najjačem imunološkom odgovoru.

Znanstvenici se već mjesecima muče s pronalaskom odgovora na pitanje: kako pojedinci nakon što su se cijepili i zarazili koronavirusom imaju tako jak imunološki odgovor, a posebno se tim pitanjem bavila studija provedena od strane Oregon Healtha i znanstvenog sveučilišta (OHSU), a bavi se i proučavanjem imuniteta kod onih koji su se prvo zarazili pa tek onda cijepili, piše Ordinacija.hr.

Ako gledamo globalnu sliku, od kad traje pandemija od ove je bolesti preminulo oko 5.6 milijuna ljudi, a administrirano je oko 9.6 bilijuna doza cjepiva. U usporedbi s necijepljenim osobama, one cijepljenje u manjoj mjeri pate od ozbiljnih simptoma i rijetko umiru, stoji na stranicama Centra za kontrolu zdravlja.

KOJE ODGOVORE NUDI STUDIJA?
Znanstvenici su svjesni da infekcija pruža imunitet ali se sada raspravlja o tome koliko traje i koliko je jak. Obzirom se bilježi velik broj ponovnih infekcija i neki se ljudi cijepe nakon bolesti, znanstvenici su žele otkriti kako ti faktori utječu na imunitet. Do danas su prikupili podatke od 104 ispitanika: potpuno cijepljenih koji su imali ponovnu infekciju, onih koji su se zarazili nakon cjepiva i onih koji su cijepljeni i nikada se nisu zarazili. Nakon što su svim ispitanicima uzeli krv, mjerili su imunološki odgovor. Shvatili su da nije važno je li netko primio prvo cjepivo ili se zarazio – imunitet slično reagira.

“Nema razlike, a u svakom slučaju ćete steći iznimno jaki imunitet“, tvrde stručnjaci. Tvrde i kako hibridni imunitet jest jak bez obzira na dob.

Takav imunitet je jak, ali svakako je savjet da je nabolje cijepiti se i poduzeti korake zaštite od virusa. “U boljoj smo poziciji ako se cijepimo, a ako nas virus napadne, imat ćemo blagi oblik bolesti i na kraju super imunitet“, ističe dr. Tafesse te dodaje kako se hibridni imunitet najbolji imunitet kojeg možete steći.

ZNAČI LI HIBRIDNI IMUNITET KRAJ PANDEMIJE?
Znanstvenici smatraju da je moguće jer rezultati prethodnih radova govore kako bi SARS-CoV-2 mogao postati endemska infekcija, poput sezonske infekcije dišnih putova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?