Dobre vijesti

Cijene goriva u Republici Srpskoj u blagom padu

gorivo
26.11.2021.
u 13:58

 Cijene goriva na crpkama u Republici Srpskoj već su u blagom padu, ali i u idućem periodu očekuje se dodatno niža vrijednost ovog energenta. 

Iako cijene naftnih derivata neće mnogo potonuti, svako pojeftinjenje značajno je za kućne proračune, pišu Nezavisne novine.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Gospodarske komore Republike Srpske, u razgovoru za "Nezavisne novine" ističe da je tržište stabilno i nema trenda povećanja cijena na benzinskim crpkama u Srpskoj.

"Kod nekih distributera su primjetne niže cijene do tri feninga, ali i u budućem periodu očekujemo blagi pad do tri feninga, osim auto-gasa, koji i dalje raste", kaže Trišić.

Dodaje da je pad cijena u ovom trenutku djelimično i zbog mehanizma kontrole ograničenja marže, što je Vlada Republike Srpske uvela u travnju ove godine, kao mjeru neposredne kontrole cijena i ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom.

"Upravo sada se može vidjeti dobar učinak ovog mehanizma Vlade Srpske na potrošače i gospodarstvo, kada ulazne cijene padaju i kroz mehanizam određivanja maksimalne marže na naftne derivate dolazi da pada maloprodajnih cijena na benzinskim crpkama u Republici Srpskoj", kazao je Trišić. 

Ističe da se primjer model mjera u Hrvatskoj upravo sada nije se pokazao kao dobar jer pri padu ulaznih, distibuteri zadržavaju iste maloprodajne cijene, tako da se tu, kako kaže Trišić, vidi prostor koji nije obuhvaćen mjerom.

Prema njegovim riječima, što se tiče cijene nafte na svjetskom tržištu i dalje je neizvjesnost u prognozama.

"Trenutno se nafta brent kreće oko 82-83 dolara po barelu, što je pad u odnosu na oktobar, ali bar je stagnacija i nema rasta cijena na tržištima", kazao je Trišić.

Kako je rekao, mnogi povezuju nagle promjene cijena nafte s restriktivnim mjerama u pojedinim zemljama, a koje se odnose na pandemiju, što i on smatra jednim od razloga, ali ističe da je ključni razlog odnos zemalja proizvođača s jedne strane i potrošnje s druge strane.

"Na crpkama u prosjeku BMB95 košta 2,32-2,39 KM po litiru, dizel ED5 2,29-2,39 KM po litru, dok je tečni naftni gas (TNG) i dalje 1,49-1,59 KM po litru", kaže Trišić.

Da su i samo nekoliko feninga niže cijene goriva značajne za potrošače, smatra Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor.

"Naravno da je jako bitno da padaju cijene goriva i to je trebalo i ranije da se dogodi, ako promatramo što se događa na svjetskim burzama", kazala je Marićeva.

Ističe da se na crpkama uglavnom brane da su gorivo nabavili po višim cijenama pa zato sporije dolazi do pojeftinjenja.

"Iako cijene goriva padaju, neće se dogoditi da dođe do nižih cijena osnovnih životnih namirnica", kazala je Marićeva i istakla da je to sigurno apsurd u svemu.

"Međutim, sigurno je da smo zadovoljni što se zaustavio rast cijena i ako u narednom periodu dođe do značajnijeg pada biće to na veliko zadovoljstvo građana", zaključila je Marićeva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?