BiH pred poskupljenjima

Cijena pšenice raste, ali još nema poskupljenja kruha i brašna

Žena jede kruh
Foto: Shutterstock
27.11.2014.
u 09:58

Upravo kada su se građani BiH počeli navikavati na mizerna pojeftinjenja određenih proizvoda, objavljeno je kako će cijene brašna na policama trgovačkih lanaca u BiH narasti i to već od 2. prosinca. Razlog poskupljenja je rast cijena pšenice, ali ne u BiH, već u regiji iz koje BiH uvozi više od 60 posto pšenice tijekom godine. Mesud Lakota iz Udruge potrošača kazao je da će doći do poskupljenja brašna u BiH, ali da još uvijek nemaju informacije koliko će brašno poskupjeti i gdje će se to dogoditi. U bh. gigantu koji se bavi prehrambenom industrijom Žitoprometu kazali su nam da zasad nema informacija o poskupljenju brašna. - O poskupljenjima nema informacija što znači da cijene zasad ostaju iste, ali pšenica je poskupila i to treba uzeti u obzir - rečeno nam je u Žitoprometu.

Nema promjena u 2014.

Klas je, pak, oglasio nakon najave poskupljenja brašna. “Uprava Klasa jamči kako neće povećati cijene brašna i kruha do kraja prosinca ove godine te preuzima na sebe razliku u povećanju cijene pšenice do koje je došlo u razdoblju posljednjih 15 dana. Na taj način Klas kao tvrtka od državnog interesa i društveno odgovorna tvrtka ne želi prenijeti troškove povećanja cijene pšenice na građane BiH. Na tržištu pšenice kod dobavljača od kojih nabavljamo ovu najvažniju žitaricu za prehrambenu industriju došlo je do povećanja cijene za oko 10 posto. Međutim, Klas raspolaže zalihama pšenice tako da možemo jamčiti iste cijene brašna i kruha u razdoblju koje je pred nama do kraja godine. Pratimo situaciju na burzi pšenice i o eventualnim promjenama nakon Nove godine javnost ćemo pravodobno obavijestiti”, stoji u priopćenju koje potpisuje Rusmir Hrvić, direktor Klasa d.d. Sarajevo.

Manje ovisiti o uvozu

Hrvić je pozvao sve domaće proizvođače, ali i predstavnike odgovornih institucija, da se svi zajedno okrenu razvoju domaće prehrambene industrije i da snažnije razvijamo sektor primarne poljoprivredne proizvodnje. - Ovo je prilika da se poduzmu konkretni koraci kako bismo manje ovisili o uvozu, a više se okrenuli domaćoj, kvalitetnoj i zdravoj proizvodnji hrane - istaknuo je Hrvić. Veliki problem BiH je i što BiH nema dovoljne količine robne rezerve pšenice, a to bi, prema riječima Mesuda Lakote iz Udruge potrošača, osiguralo i stabilnost cijena brašna na bh. tržištu. - BiH nema robne rezerve pšenice, pa i najmanji rast cijena ovog proizvoda u regiji izravno se odražava na cijene brašna u BiH - kazao je Lakota.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije