Usprkos pritiscima

Čelnici farmaceutskih tvrtki poručili: Nećemo žuriti s cjepivom i žrtvovati sigurnost

04.09.2020.
u 12:12

Barrons piše da se vlade diljem svijeta nadaju da će što prije predstaviti cjepivo i početi s tretiranjem zaraze koronavirusom kojim je do sada zaraženo ukupno 26 milijuna ljudi, a preminulo više od 860.000.

Međutim, taj osjećaj hitnosti je pobudio strah da bi farmaceutske tvrtke i regulatori mogli požuriti u pronalasku cjepiva zbog politizacije nauke iako ispitivanja moraju pokazati da su ona, ali i tretman liječenja sigurni i učinkoviti.

"Ništa nećemo preskočiti u tom procesu", obećao je generalni direktor Pfizera, Albert Bourla na videokonferenciji s novinarima.

Inače, Pfizer i njegov partner BioNTech se nadaju da će treću fazu ispitivanja potencijalnea cjepiva protiv koronavirusa završiti već narednog mjeseca.

Tada bi se trebalo znati  je li njezino cjepivo protiv koronavirusa učinkovito čime se otvara i mogućnost da ona postane tema političkih kampanja uoči predsjedničkih izbora u SAD-u koji će se održati 3. studenoga.

Također i ostalih nekoliko vodećih farmaceutskih stručnjaka na konferenciji za medije se obavezalo da će se pridržavati strogih standarda sigurnosti i učinkovitosti prije nego što zatraži odobrenje za nova cjepiva ili tretmane protiv koronavirusa.

"Nećemo žrtvovati sigurnost ni pod koju cijenu", dodao je Kenneth Frazier, generalni direktor Mercka.

Utrka u razvoju cjepiva s firmama Moderna, AstraZeneca Plc, Johnson & Johnson, Sanofi te s ruskim i kineskim tvrtkama događa se uoči američkih predsjedničkih izbora, na kojima Donald Trump traži novi mandat u Bijeloj kući, pa je izdvojio milijarde federalnih dolara za njihov razvoj.

Konferenciju za medije je organizirala Međunarodna federacija farmaceutskih proizvođača i udruženja (IFPMA).

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?