Istraživanje prehrambenih navika

Čak 22,2 posto djece nije zadovoljno težinom, a 14,9% ih je na dijeti

11.06.2020.
u 16:46

Djeca u BiH nalaze se na trećem mjestu u Europi po pretilosti. Pretilost je, uz pušenje, postala najveća “pošast i jedan od najvećih javno-zdravstvenih problema”. Debljina skraćuje život i predstavlja rizik za brojne bolesti. Životni vijek kraći je između 10 i 12 godina kod 20-godišnjaka koji ima indeks tjelesne težine veći od 40 u odnosu na vršnjaka koji ima normalnu tjelesnu težinu. Stoga se smatra ključnim provoditi kampanje među djecom u predškolskom i školskom uzrastu kako bi se promovirao zdrav život.

Škole diljem BiH

Nestlé već devet godina u BiH provodi projekt “Zdravo!”, koji za cilj ima doprinijeti odgoju zdravijih generacija. Ovaj projekt provodi se u suradnji s Atletskim savezom BiH i najznačajniji je ove vrste u našoj zemlji, a u njegovu okviru provodi se i istraživanje o znanju, stavovima i navikama bh. učenika o prehrani i tjelesnoj aktivnosti. “Nestlé Zdravo!” dio je globalne inicijative za zdraviju djecu, koju kompanija provodi u cijelom svijetu, a koja je samo u 2019. obuhvatila 27,2 milijuna djece. U BiH se ovaj projekt provodi već devet godina, a u edukaciju djece dosad je uloženo više od 200.000 eura. Važnost projekta prepoznali su i Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti te Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a. Puzanje, hodanje, igranje, to su samo neki od instinktivnih načina da djeca, već od samog rođenja, budu fizički aktivna. Istraživanja pokazuju da aktivnije bebe imaju bolju koordinaciju, koncentraciju i pamćenje tijekom odrastanja. No, prvim odlascima u vrtić ili školu razina njihove fizičke aktivnosti se smanjuje. Zato je važno djeci približiti značaj vođenja aktivnog života. Erol Kovačević, profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, dio je tima stručnjaka iz Udruge “Sport i zdravlje” koji su ovo istraživanje proveli s učenicima sedmih razreda iz škola diljem BiH. Rezultati su pokazali da svega 20,5% ispitanika tijekom dana konzumira preporučenih pet obroka. S druge strane, tješe podaci da 59,9% ispitanika povrće konzumira barem jednom dnevno, dok 54,8% ispitanika jede voće dva ili više puta dnevno. Istraživanje je pokazalo i da je želja za “savršenim” tjelesnim izgledom sve prisutnija kod mlađih generacija. Tako je čak 22,2% istaknulo da nije zadovoljno svojom težinom, a 14,9% ispitanika navelo je da je trenutačno na dijeti, što je najviša stopa u posljednje tri godine.

Problem s težinom

U prilog ovim podacima govore i rezultati istraživanja koje je ranije proveo Zavod za javno zdravstvo SBŽ-a, a u kojem je sudjelovalo više od 4260 djece u dobi od 6 do 18 godina, koji pokazuju kako svako četvrto dijete (25,3%) u toj županiji ima problem s tjelesnom težinom, odnosno pretilošću. Nepravilna prehrana očito je jedan od glavnih uzročnika takvog stanja jer je više od 50% djece potvrdilo da nema redovit doručak, dok su sendviči glavni obroci na školskim hodnicima.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?