Mostar

Byron: Korupcija je problem ne samo u BiH nego i u SAD-u

10.12.2015.
u 07:00

Studentima su predavanja održali ugledni sudac Okružnog suda SAD-a Paul G. Byron i javni pravobranitelj iz New Yorka William Hochul

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije jučer je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održano predavanje o temi "Borba protiv korupcije – iskustva Sjedinjenih Američkih Država". Tom prigodom studentima su predavanja održali ugledni sudac Okružnog suda SAD-a Paul G. Byron i javni pravobranitelj iz Zapadnog distrikta New Yorka William Hochul, piše Večernji list BiH.

Razmjenjivanje znanja

- Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje i ovo je idealna prilika što smo mi iz Ministarstva pravosuđa SAD-a dobili priliku razgovarati s budućim stručnjacima iz oblasti prava, razgovarati o raznim temama s budućim kolegama kako sucima, tako i tužiteljima u BiH, odnosno razmijeniti ta znanja između BiH i SAD-a, kazao je u izjavi za medije netom prije početka predavanja javni pravobranitelj iz Zapadnog distrikta New Yorka William Hochul.

Korupcija prisutna svugdje

Njegov kolega, sudac Paul. G. Byron novinarima je kazao kako već 22. put dolazi u Mostar. Za mene je privilegija što s budućim vođama i stručnjacima iz oblasti prava razgovaram o temi korupcije koja je veliki problem, ne samo u vašoj državi nego i u mojoj, kazao je Byron. Na početku predavanja nazočnima se obratila dekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Vesna Kazazić te istaknula kako je korupcija ozbiljan problem u suvremenom svijetu. Korupcija je u različitim oblicima i razmjerima prisutna svugdje, pa i u ekonomski snažnim, demokratskim i organiziranim državama. Ona predstavlja posebnu opasnost za zemlje u tranziciji u kojima demokratski, institucionalni i vrijednosni sustavi još nisu izgrađeni. U takvim državama neadekvatan pravni i politički mehanizam ne pruža dovoljno jamstva za učinkovitu kontrolu raspolaganja javnim ovlastima, čiju zlouporabu korupcija zapravo predstavlja. Borba protiv korupcije jedan je od ključnih izazova vladavine prava u većini država iz procesa proširenja Europske unije, u koje se ubraja i BiH, i povezana je s poštivanjem temeljnih ljudskih prava, radom pravosudnih tijela institucija, pravdom i unutarnjim poslovima, kazala je, između ostalog, dekanica Kazazić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije