Dok divljaju cijene

Buknulo crno tržište nafte u BiH: Može se kupiti čak za 1 KM jeftinije

gorivo
27.06.2022.
u 19:05

Litar dizela se na crnom tržištu, može kupiti i za 2,6 KM, a na pojedinim mjestima i ako znate „prave ljude“, čak i jeftinije.

Ogroman rast cijena goriva posljednjih mjeseci potaknuo je crno tržište u Republici Srpskoj na kojem se dizel i benzin trenutno mogu kupiti za jednu marku jeftinije nego na benzinskim crpkama, doznaje CAPITAL.

Cijene goriva na benzinskim crpkama u RS-u se kreću od 3,49 do 3,70 KM po litri, a sve su glasnije prognoze da će one ići i na četiri KM.

Međutim, prema informacijama CAPITAL-a, litar dizela se na crnom tržištu, može kupiti i za 2,6 KM, a na pojedinim mjestima i ako znate „prave ljude“, čak i jeftinije.

Sugovornici objašnjavaju da se crno tržište opskrbljuje gorivom iz nelegalnog uvoza tako što nisu plaćene ekstremno visoke dadžbine državi ili zahvaljujući krađi goriva, najčešće iz javnih poduzeća i građevinskih strojeva. 

U Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH nemaju informacije o nelegalnom uvozu, a isto kažu i u Inspektoratu RS koji je svoje snage skoncentrirao na kontrole službeni prodajnih mjesta.

„Inspektorat RS od početka godine pa do danas nema informaciju niti bilo kakvih dojava o nelegalnoj prodaji goriva od strane fizičkih i pravnih osoba u Republici Srpskoj. Naše kontrole većinom se odvijaju po redovitom rasporedu, a samim tim praćenjem rasta cijena svakodnevno se kontroliraju benzinske crpke stanice“, kazali su u Inspektoratu.

Dodali su da svakodnevno dobivaju određeni broj predstavki, a koje se većinom odnose na primjedbe, nedostatke i određene usluge koje se isključivo odnose na zaštitu prava potrošača.

Visoke cijene stimuliraju crno tržište

Ekonomski analitičar Igor Gavran kaže da ga informacije o crnom tržištu ne iznenađuju jer se slično već doživjelo na tržištu cigareta.

„Kada su cijene cigareta premašile razinu prihvatljivu većini kupaca došlo je do ekspanzije crnog tržišta. Naravno, mnogo je lakše trgovati tako cigaretama nego gorivom, ali imali smo nekada situaciju da se na nekim crpkama ili mimo službenih crpnih stanica lož ulje prodavalo i sipalo direktno u rezervoare vozila po drastično nižim cijenama u odnosu na dizel gorivo“, ističe Gavran.

Kaže da, ukoliko se zaista raširi, možda ova pojava barem skrene pažnju vlasti da su neophodne mjere kako bi se zaštitili građani i gospodarstvo. 

Prema podacima UNO BiH, samo prihodi od trošarina na naftu i naftne derivate u prvih pet mjeseci ove godine iznosili su 201,6 milijuna KM, što je 8,4 milijuna KM više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije