Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Broj zaposlenih u FBiH smanjio se za 15.331 osobu od početka pandemije

07. travnja 2020. u 18:08 0 komentara 103 prikaza
Foto: Fena

Direktor Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine Šerif Isović prilikom današnjeg obraćanja javnosti predstavnika federalnih institucija kazao je kako je od početka pandemije pa do danas broj zaposlenih u FBiH manjio za 15.331 ljudi.

Zaposlenici Porezne uprave FBiH u proteklih 13 dana obradili su više od 24.000 prijava i odjava u registrima poreznih obveznika. Nažalost, kako je kazao Isović, imamo situaciju da su od ukupno 24.507 obrađenih prijava, negdje oko 4.580 bile prijave novih zaposlenika te oko 19.000 odjava zaposlenika. Kako kaže Isović, to u nekom prebijenom stanju znači da se broj zaposlenih u FBiH smanjio za 15.331 zaposlenika.

Porezna uprava FBiH proteklih dana reducirala je svoje kapacitete kako bi preuzela sve aktivnosti i mjere koje je predložila Vlada FBiH zbog pandemije koronavirusa. Isović ističe kako i manjeg kapaciteta nastoje biti na usluzi svim poreznim obveznicima i strankama, piše Klix.ba. 

"Suočeni s ovim problemima, mi smo odmah na početku epidemije reagirali na način što smo najveći dio naših zaposlenika poslali da iskoriste godišnje odmore iz 2019. godine, a da oni drugi koriste 15 dana godišnjeg odmora iz 2020. godine. Zatim smo poduzeli mjere zaštite poreznih obveznika, građana i zaposlenika. Morali smo ograničiti ulazak stranaka u Poreznu upravu. S tm ograničenjem svakodnevno iznalazimo mehanizmne nove komunikacije s poreznim obveznicima. Sve naše stranke smo uputili da svoje prijave i podneske podnose putem maila, faksa ili pošte. Zbog ograničenih kapaciteta, događa nam se da su naše linije često zauzete i zbog toga molim sve građane da budu strpljivi te da će na njihove pozive i pitanja svakako dobiti odgovarajući odgovor. Zaposlenici Porezne uprave u ovako skromnim uvjetima i reduciranom broju uspijevaju izvršiti ključne zadatke iz nadležnosti Porezne uprave, odjave i prijave radnika kako bi se svi oni koji ostaju bez posla, mogli prijaviti zavodima za zapošljavanje", pojasnio je Isović.

Direktor Porezne uprave FBiH dodao je kako su od 1. travnja pustili svim poreznim obeznicima novu uslugu. Svi koji su bili zakonom obvezni da svoje prijave podnose elektronski, sada mogu izvršiti i uvid u svoju poreznu karticu.

"Svaki porezni obveznik koji ima potrebu da vidi kakvo je stanje u njegovoj poreznoj upravi, može sa svog računara pristupiti serveru Porezne uprave i vidjeti stanje svih njegovih uplata i zaduženja, što će nam omogućiti lakšu komunikaciju", kazao je Isović.

Kako je zaključio, osnovni cilj Porezne uprave FBiH jeste da i u ovim teškim uvjetima bude što bolji partner poreznim obveznicima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.