Alarm za djelovanje

Broj maloljetnih delinkvenata u BiH u porastu, a sve više ih napušta i školu

04.12.2022.
u 17:12

Djeca se osjećaju zanemareno, što dovodi do društveno neprihvatljivog ponašanja

Delinkventno ponašanje maloljetnika na području BiH u posljednje vrijeme poprima zabrinjavajuće razmjere. Jedan je to od najsloženijih problema imajući u vidu s jedne strane njegov stalni porast te s druge dugoročne posljedice. I dok gotovo svakodnevno svjedočimo širenju nasilja među vršnjacima, u Federaciji BiH postoje samo dva odgojna centra za maloljetne prijestupnike, i to u Sarajevu i Tuzli.

Obitelj je stup
 

Ove je godine broj maloljetnih delinkvenata, kažu za BHRT iz Odgojnog centra u Tuzli, broj djece koja su u sukobu sa zakonom itekako u porastu. Samo u ovoj godini njih 27 počinilo je teža kaznena djela. Prema riječima Faruka Durmića, ravnatelja Odgojnog centra Tuzlanske županije, trebalo bi biti više ovakvih centara. - Smatram kako bi trebalo biti više ovakvih centara u BiH zato što samom resocijalizacijom te raznim preventivnim tretmanima sudjelujemo u odgajanju maloljetnika kako ne bi u budućnosti činio druga kaznena djela. Također, pozivam sve roditelje, škole, nastavnike i stručne osobe, ako primijete loše ponašanje kod maloljetnika, da se jave najbližem centru za socijalni rad ili izravno nama u Odgojni centar - ističe Durmić. Ovlasti Odgojnog centra jako su male. Njihova funkcija ogleda se uglavnom u preodgoju mladih kroz različite radionice, razgovore, a imaju i siguran prostor u kojem ne postoji opasnost da će opet doći u sukob sa zakonom.

Djeci je najvažniji rad s psiholozima, onima koji im ulijevaju povjerenje da, umjesto loših, mogu činiti i dobra djela jer djeca koja dođu u centar trebaju, prije svega, psihološku pomoć. - Kada prvi put stupimo u kontakt, naravno da postoje određene prepreke. Njih treba prijeći, pokazati maloljetnicima da smo tu radi njih, jednostavno trebamo razviti odnos povjerenja. Bez tog odnosa nema učinka. Imamo određena istraživanja, pogotovo kada je u pitanju škola, da je u protekle četiri godine, od 50 maloljetnika koji su sudjelovali u istraživanju, a koje sam osobno proveo, njih 17 posto napustilo školu. Tako da je jedan od čimbenika rizika, prema ovom istraživanju, škola - kaže za BHRT Jasmin Husanović, psiholog i viši stručni suradnik u Odgojnom centru Tuzlanske županije. Emir Huskić, socijalni pedagog u ovom odgojnom centru, za navedeni medij kazao je kako je svaki maloljetnik zasebna individua koja ponajviše vapi za pozornošću. Prema njegovim riječima, u većini slučajeva možemo prepoznati da je to ono što im nedostaje iz obitelji, iz same zajednice u kojoj borave, a može se reći i da taj osjećaj zapostavljenosti ili zanemarenosti često znači ulazna vrata za neki oblik ponašanja koji nije društveno prihvatljiv. Dr. sc. Marko Romić, specijalist traumatske psihologije, za Večernji list nedavno je kazao kako je obitelj stup svega te da se upravo u obitelji događaju najvažnije stvari za razvoj čovjeka, koje su ključne od najranije dobi. - Današnja obitelj zahvaćena je svim krizama u kojima živimo, pa je značajnim dijelom onemogućena ili onesposobljena obavljati svoju primarnu zadaću - kazao je. Prema njegovim riječima, svi nasilnici, posebice djeca, redovito dolaze iz obitelji koje imaju problema unutar sebe.

Upozoravati na probleme
 

Uz zakazivanje obiteljskog odgoja, slijedi i nedostatak odgoja u vrtićima i školama. - Odgojno-obrazovni sustav danas se uglavnom sveo samo na obrazovni, dok odgoja gotovo nigdje nema, osim u nazivu - kazao je Romić, dodajući kako je ovo jedan od problema o kojima bi se trebalo češće govoriti. - Mi kao zajednica zakazujemo, a kada se dogodi nasilje, svi smo šokirani i potreseni. Nemamo navike svakodnevno raspravljati o toj temi, upozoravati na probleme ni praviti preventivne programe - kazao je nedavno Romić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?