Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Brkić predvodio bh. izaslanstvo na sastanku sa predstavnicima Europske komisije

29. rujna 2020. u 19:12 0 komentara 57 prikaza

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je bh. izaslanstvo na sastanku s izaslanstvom Glavne uprave za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Europske komisije (DG NEAR), koje je predvodila direktorica za zapadni Balkan Genoveva Ruiza-Calavera.

Na današnjem sastanaku putem video poziva razmijenjena su mišljenja i informacije pred objavu Paketa proširenja Europske komisije i evaluacija spremnosti BiH za članstvo u EU.

Zamjenik ministrice Brkić izvijestio je predstavnike DG NEAR da je nakon mišljenja Europske komisije iz svibnja prošle godine, u vezi sa zaključcima Vijeća EU iz prosinca 2019. godine, Bosna i Hercegovina poduzela nekoliko konkretnih koraka na svom europskom putu koji su u skladu s 14 ključnih prioriteta.

Glede prvog ključnog prioriteta, koji se odnosi na izbore, informirao je o usvojenim izmjenama i dopunama Izbornog zakona, kao i da su lokalni izbori  zakazani za 15. studeni, a u Mostaru za 20. prosinac ove godine, prvi put nakon 12 godina. U ispunjavanju drugog prioriteta, u vezi funkcioniranja mehanizma koordinacije u pitanjima EU na svim razinama, izvijestio o usvajanju metodologije izrade Nacionalnog programa integriranja BiH u EU, naglašavajući da su sada stečeni uvjeti za nastavak rada na pripremi ovog dokumenta. U trećem ključnom prioritetu u vezi funkcioniranja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, Bosna i Hercegovina je imenovala svoje predstavnike i usvojila poslovnik, te se čeka odgovor Europskog parlamenta i službeno usvajanje.

Kada je riječ o desetom ključnom prioritetu zamjenik ministrice je naveo da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio članak u Ustavu Republike Srpske koji je uključivao smrtnu kaznu. Za četrnaesti prioritet koji govori o reformi javne uprave, zamjenik je izvijestio da, nakon što je Republika Srpska usvojila Strateški okvir za reformu javne uprave, sada sve razine vlasti imaju usvojen okvir, te je izrada Akcijskog plana za reformu javne uprave sljedeći korak, čiji će nacrt teksta, uvjeren je, uskoro biti službeno usvojen.

Informirao je i da je prije nekoliko dana Vijeće ministara jednoglasno usvojilo Revidiranu državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina koja uključuje Anekse A i B, čime bi procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH bilo dovršeno do kraja 2023. godine.

Zamjenik ministrice Brkić istaknuo je još jedan ključni prioritet za Bosnu i Hercegovinu a to je regionalna suradnja, koja se odvija u okviru postojećih inicijativa, ali i novih kao što je tzv. Mini Schengen, čije aspekte trenutno analiziramo.

Na kraju obraćanja zamjenik Brkić je zaključio da unatoč usporavanjima i zastojima zbog pandemije Covid-19, Bosna i Hercegovina nastavlja aktivnosti na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta, te je izrazio nadu o skorom dobivanju kandidatskog statusa, priopćeno je iz MVPBiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.