Istječe vrijeme

Bošnjaci kritiziraju prijedloge za izmjene Izbornog zakona, a ne nude nikakva rješenje

14.06.2017.
u 09:00

Bez obzira na to kakva će i kada će biti donesena odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine vezana uz bošnjački veto na predložene izmjene Izbornog zakona, ključ rješenja je u političkom dogovoru. Iako je za sada jedini cjelovit prijedlog s mnogo alternativnih rješenja, Izborni zakon koji je predložio Hrvatski narodni sabor BiH nailazi na otpore i kritike bošnjačkih stranaka.
Bez želje za rješenjem
Uglavnom se stvari izvlače iz konteksta i parcijalno tumače, bez posebno vidljive želje da se općenito problem riješi. A to nije samo pitanje poštivanja izborne volje jednog konstitutivnoga naroda već i pitanje provedbe samih izbora. Iako svi kažu da se izbori moraju održati u jesen iduće godine, kako je i predviđeno, jasna su tumačenja pravnih stručnjaka, međunarodnih dužnosnika, pa i domaćih političara da ih je nemoguće provesti po neustavnim odredbama. Ako izmjene Izbornog zakona ne budu usvojene, doći ćemo u poziciju da se nakon provedenih izbora ne može konstituirati Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, izabrati Vlada, predsjednik i dopredsjednici Federacije, ali ni dovršiti konstituiranje državne vlasti. Ne treba biti pretjerano politički pismen pa da se uvidi kako je to put u nove, još dublje krize i probleme. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije