konferencija u zagrebu

Bosna i Hercegovina u fokusu Paneuropske unije

đpđp
23.10.2016.
u 12:52

 Na završnoj konferenciji Hrvatske paneuropske unije "Integracija ili dezintegracija Europske Unije – paneuropski odgovor i perspektive integracije u jugoistočnoj Europi četvrt stoljeća", koja se od petka održavala u Zagrebu, jedna od važnijih tema bila je europski put Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji su govorili predstavnici paneuropskih organizacija iz 14 zemalja, ali i hrvatski dužnosnici i predstavnici europskih institucija, a među njima predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, euro-zastupnice Dubravka Šuica i Marijana Petir, predsjednik Međunarodne Paneuropske unije Alain Terrenoire, predsjednik Hrvatske paneuropske unije i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, počasni predsjednik Paneuropske unije BiH i član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije Franjo Topić kao i predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine Vanja Gavran.

Plenković se u svom izlaganju osvrnuo na opću situaciju u Europskoj uniji i cijelom projektu.

- Bit će teško othrvati se snažnom populističkom napadu na europski projekt koji dolazi i s lijeva i desna. Zadaća je svih lidera Europe očuvati i vratiti povjerenje u ovaj projekt, a svaki doprinos Paneuropske unije bit će dragocjen - kazao je Plenković. 

Šef hrvatske diplomacije Stier kazao je da je za Hrvatsku strateški prioritet europski put Bosne i Hercegovine, podsjećajući na važnost poštivanja konstitutivnosti sva tri naroda.

- Bosni i Hercegovini je potreban sveobuhvatni pristup i snažniji angažman međunarodne zajednice - dodao je Stier, upozoravajući i na separatističke tendencije kao i tendencije centralizacije zemlje.

Franjo Topić je kazao da je ako išta vrijednost europskog projekta što je to projekt mira, jer više od 70 godina u Europskoj uniji nema rata.

- Bosna i Hercegovina treba opće reforme i više integrativnih elemenata koji će štitit i pojedinačna i nacionalna prava. Ja i dalje mislim da je Bosni i Hercegovini potreban Dayton 2, jer ovako uređenje nije pravedeno, a ni funkcionalno - kazao je Topić.

Gavran je kazao da u  Bosni i Hercegovini, kao i u Europskoj uniji, nedostaje povjerenje, te da je ono ključ rješenja svih problema

- Danas su u Bosni i Hercegovini dezintegrativni čimbenici ojačali i od završetka rata nikada nisu bili jači. Politikesvih stranaka rade greške, i u Banja Luci i Sarajevu i Mostaru. Političari se još ne mogu nadići iznad stranačkih i privatnih interesa radi općeg dobra svih naroda i građana Bosne i Hercegovine - poručio je Gavran dodavši da će Paneuropska unija i dalje zagovarati potrebu da bh. političari od balkanskih postanu europski, saaopćeno je iz Press službe Paneuropske unije Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije