Treći saziv Savjeta vlade RH

Borjana Krišto govorila o izbornom sustavu BiH i anomalijama Izbornog zakona

08.07.2022.
u 13:57

Članica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske i kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva Borjana Krišto na plenarnoj sjednici trećeg saziva Savjeta vlade RH za Hrvate izvan RH u okviru prvog panela govorila je o položaju Hrvata u BiH, odnosno izazovima i perspektivama.

Krišto je govorila o izbornom sustavu Bosne i Hercegovine koji je trenutno na snazi kao i o svim anomalijama koje se nalaze u Izbornom zakonu BiH kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH i izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH kao i u Dom naroda PS BiH.

Osvrćući se na odluke Ustavnog suda BiH, posebno Odluku o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda u Predsjedništvu i domovima naroda, Krišto je naglasila važnost postojanja veze između izabranog predstavnika i zajednice koja ga bira, što zapravo znači  da se legitimitet predstavljanja ostvaruje kroz većinsku volju konstitutivnih naroda u onim institucijama koje su Ustavom predviđene za zaštitu kolektivnih prava konstitutivnih naroda (Predsjedništvo i domovi naroda).

Krišto se osvrnula i na razgovore koji su vođeni oko izmjena Izbornog zakona i ograničenih promjena Ustava BiH kao i na rješenja koja su ponuđena sa hrvatske strane kada je u pitanju implementacija Odluke ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju i presude Europskog suda za ljudska prava.

Uz kandidatkinju za Predsjedništvo Krišto na prvom panelu govorio je i Ilija Nakić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?