Civilne zaštite

Bolji sustavi upozoravaju na opasnost

REFILE - CORRECTING DIRECTION OF TOWN FROM BELGRADE   Two men carry a woman and a boy through a flooded street in the town of Obrenovac, southwest of Belgrade May 16, 2014. The heaviest rains and floods in 120 years have hit Bosnia and Serbia, killing fiv
05.07.2016.
u 09:00

Nakon poplava 2014. godine brojne službe civilne zaštite na prostoru Federacije i Republike Srpske jačale su svoje kapacitete i radile na što boljem uspostavljanju sustava koji može pomoći u sprečavanju ili barem boljoj pripremi ako dođe do elementarnih ili nekih drugih nepogoda te sličnih teških situacija. Sustavi za uzbunjivanje, primjerice, dobro funkcioniraju u većini općina i gradova. U ZHŽ-u, gdje smo kontaktirali Službu za civilnu zaštitu, rečeno nam je kako, uz službene institucije, sustave uzbunjivanja imaju i privatna poduzeća, ona koja imaju proizvodne pogone, ako bi došlo do neke nepogode. U službama civilne zaštite obavljaju se studijsko-analitički, stručno-operativni i operativno-tehnički poslovi u oblasti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara, stoga je njihovo jačanje od iznimne važnosti na područjima u kojima djeluju.

Postavljanje sirena

Tako je ovih dana na području Banje Luke odlučeno da do kraja godine u funkciju bude stavljen sustav uzbunjivanja i obavještavanja stanovništva u slučaju elementarnih nepogoda i drugih opasnosti s 36 sirenskih mjesta i operativno-komunikativnim centrom za upravljanje sustavom. Šef Odjela za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice u Banjoj Luci Mladen Ćućun rekao je kako je Banja Luka jedina lokalna zajednica u BiH koja je izradila ovakav projekt. - Do kraja godine bit će postavljeno svih 36 sirena. Težište će biti na slivu rijeke Vrbas, imajući u vidu poplave koje su se dogodile 2014. godine, dok će ostale sirene biti raspoređene u gusto naseljenim dijelovima grada zbog mogućnosti potresa, rekao je Ćućun.

Prema njegovim riječima, u okviru ovog projekta već je postavljeno pet novih sirena te je završena revitalizacija 10 sirena iz ranijeg sustava. Završena je procedura nabave osam novih sirena, a kako bi sustav za uzbunjivanje bio u potpunosti u funkciji, nužno je i preostalih 13 sirena instalirati i uvezati u zapovjedništvo operativno-komunikacijskog centra.

Projekt se razmatra

Odjel za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice osigurat će financijska sredstva za završetak sustava za uzbunjivanje i obavještavanje građana. Također, projekt iz Banje Luke razmatraju i neke druge općine i gradovi zbog njegova značaja za sigurnost lokalne zajednice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije