razriješite nejasnoće

Bliži li nam se Uskrsno, uskrsno ili uskršnje vrijeme i hoćete li bojati ili bojiti pisanice?

Uskrsna jaja
03.04.2023.
u 08:03

Kad je riječ o pisanju blagdana i pojmova povezanih s njima, često dolazi do nedoumica. Piše li se veliki petak, Veliki petak ili Veliki Petak, korizma ili Korizma, uskrsno, Uskrsno ili pak uskršnje vrijeme? Pisanice bojamo ili bojimo?

Što se tiče velikog i malog početnog slova, pravilo je jednostavno. U hrvatskom se jeziku imena blagdana i praznika smatraju vlastitim imenima te se pišu velikim početnim slovom. Ako se sastoje od više riječi, samo se prva riječ piše velikim slovom, a ostale malim (ako i same nisu vlastita imena).

Pritom valja napomenuti da nisu samo neradni dani blagdani. Dakle, pravilno je pisati Uskrs i Uskrsni ponedjeljak, ali i Veliki tjedan, Veliki petak, Velika subota te Pepelnica, odnosno Čista srijeda, piše Dnevnik.hr.

Blagdanska razdoblja i pojmovi povezani s blagdanima pišu se pak malim početnim slovom: korizma, uskrsno/uskršnje vrijeme, uskrsni/uskršnji praznici, uskrsna pisanica, uskrsni kolači, uskrsni zeko…

Oba oblika pridjeva, i uskrsni i uskršnji, pripadaju hrvatskom jeziku i pravilna su. Međutim, prednost se daje obliku uskrsni iz nekoliko razloga.

Pridjevska tvorba sufiksom -ni (uskrsni, nedjeljni, božićni) češća je od one sufiksom -nji (uskršnji, subotnji, današnji). Prvi način tvorbe ujedno je i jednostavniji jer u drugome dolazi do glasovne promjene jednačenja po mjestu tvorbe, gdje nepčani glas nj mijenja s u njegov nepčani parnjak š: Uskrs – uskršnji. Pridjev uskršnji također je i stilski obilježen.

Bojanje ili bojenje pisanica?

I bojanje i bojenje pravilno su napisane glagolske imenice, ali nemaju isto značenje. Imenica bojanje nastala je od glagola bojati se te označava stanje straha, a imenica bojenje od glagola bojiti te označuje prekrivanje čega bojom.

Budući da ih se nemamo razloga bojati, pisanice bojimo i uživamo u njihovu bojenju.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?