cijene rastu

Blagdanska košarica nikad skuplja, za hranu se uzimaju pozajmice

05.04.2023.
u 21:45

Ako uzmemo u obzir da je minimalna košarica prije bila 150 KM, ona će sada minimalno rasti za 100 KM i dosegnut će nekadašnju prosječnu, koja je stajala oko 250 - 300 KM maraka

Svemu raste cijena, i to baš pred Uskrs kada se očekuje najveća potrošnja. Poskupljuju meso i jaja, a među prvima na udaru je svinjetina, koje se tijekom blagdana pojede u velikim količinama, što znači da ćemo ove godine za blagdansku trpezu izdvajati znatno više novca u odnosu na prijašnje godine, piše Večernji list BiH

Skuplje meso

Iz Udruge uzgajivača svinja RS-a nedavno su poručili kako bi se kilogram žive vage mogao kretati i do 10 maraka, ali već je sada jasno da bi mu cijena vrlo lako mogla biti i viša. - Do poskupljenja žive vage prasadi tijekom predblagdanskog posta došlo je jer su tovljači počeli masovno kupovati praščiće. Kupuju sve što mogu kako bi se osigurali za poslije. Zato i jest došlo do poskupljenja, koje će biti još veće pred kraj posta, odnosno pred blagdane i 1. svibnja - kazao je za Srpskainfo predsjednik ove udruge Mišo Maljčić.

I na bijeljinskoj stočnoj tržnici kilogram žive vage skočio je s 8 na 8,50 - 9 KM, a prije točno mjesec dana za kilogram se izdvajalo od 6,50 do 7 maraka. Odnosno, samo u navedenom vremenu kilogram prasadi žive vage skuplji je za gotovo trećinu. Osim mesa, rasla je i cijena jaja pa se kutija od 10 domaćih jaja kreće od 4,50 do 5 KM, dok školjka od 30 organski uzgojenih jaja košta i do 15 KM. Da se poskupljenja i bez blagdana jako teško podnose, potvrdila nam je i Nedeljka Ilijić, izvršna direktorica Udruge građana "Oaza".

- Cijene nitko ne kontrolira i nitko ne stavlja zabranu da može biti slobodno formiranje cijena i nitko ne stavlja maržu do koje se može ići, to je problem. A da ne govorimo o činjenici da se dobavljači uvijek "vade" time da je gorivo na svjetskom tržištu poskupjelo pa da onda moraju i oni poskupiti svoje proizvode. Međutim, prema nekim podacima, cijena barela nafte na svjetskom tržištu je padala, a kod nas je cijena goriva snižena za 10 feninga, pa vidite koja je tu razlika. Što se tiče nadolazećih blagdana, svatko će slaviti onako kako može, onako kako mora. Nažalost, sami smo svjedoci da svaki dan sve poskupljuje. Od osnovnih životnih namirnica poput jaja, ulja, šećera, brašna, mlijeka…, tako da je platežna moć bh. potrošača jako slaba, a naše navike i obilježavanje svih blagdana dovode nas u situaciju da moramo uzeti pozajmice ili kratkoročne kredite kako bi se ispoštovali običaji - objašnjava Ilijić u razgovoru. Zanimalo nas je i koliko će rasti cijene blagdanske košarice.

- Ako uzmemo u obzir da je minimalna košarica prije bila 150 KM, ona će sada minimalno rasti za 100 KM i dosegnut će nekadašnju prosječnu, koja je stajala oko 250 - 300 KM. I bez blagdana potrošačka košarica je znatno poskupjela. Kada odete kupiti osnovne stvari za kuću, bez kemikalija, većih količina mesa… za jednodnevnu ili dvodnevnu upotrebu, treba vam 100 KM. Inflacija na godišnjoj razini je 12,9 posto, pa ne mogu više ni plaće sustići taj silni rast svih ostalih cijena.

Vidimo i podatak SSS BiH za potrošačku košaricu, koja je gotovo 3000 KM, a ako uzmemo u obzir prosječnu plaću, koja je oko 1200 KM, vidimo da tri člana jedne obitelji moraju biti zaposlena i zarađivati prosječnu plaću kako bi normalno živjeli, jer jedna plaća im samo treba da pokriju troškove za hranu. A kada vidimo da ima ljudi koji zarađuju minimalac, njima plaća nije dovoljna ni za najosnovnije životne namirnice ni običnim mjesecima, a da ne govorimo o blagdanima. O tome nitko ne vodi računa i bez obzira na stalne primjedbe i apele da se stopiraju cijene. Kako su se u koroni mogle stopirati cijene tako mogu i sada. Međutim, nitko nema sluha jer krajnji cilj je da se dobije što veća zarada, a kako je običnom čovjeku, nikoga nije briga. Sve će to narod pozlatiti - zaključuje u razgovoru za Večernji list Nedeljka Ilijić, predsjednica Udruge građana "Oaza".

Okupljanje obitelji

Kako pokazuju i činjenice, blagdanska košarica nikada nije bila skuplja, ali ona sigurno neće utjecati na samu proslavu, okupljanje obitelji, draž i ljepotu koju Uskrs ima.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije