Teška financijska situacija

Bihać bi ovim tempom dobio zračnu luku za tri desetljeća

08.08.2020.
u 08:29

Teška financijska situacija u Federaciji BiH, izazvana pandemijom virusa korona, mogla bi u značajnoj mjeri utjecati na dinamiku izgradnje buduće zračn luke u naselju Golubić, nadomak Bihaća.

U Javnom poduzeću "Aerodrom Bihać", koje je nositelj ovog projekta, ističu kako im je iz federalnog proračuna, umjesto planiranih 2,5 milijuna, uplaćeno tek 300.000 maraka, a isplata preostalih sredstava krajnje je neizvjesna. Ističu kako će se to sasvim izvjesno odraziti na radove koji su planirani za ovu godinu.

Inače, poslije višemjesečnog zastoja zbog pandemije virusa korona, početkom lipnja nastavljeni su i građevinski radovi na lokalitetu buduće zračne luke izgradnjom pristupnog puta koji će cijeli lokalitet povezati sa Bihaćem. Također, u međuvremenu su provedena i ispitivanja nosivosti poletno-sletne staze, te su nastavljeni radovi na njenoj izgradnji, a novcem iz federalnog proračuna planirano je da se nastavi i sa eksproprijacijom zemljišta kako bi se u konačnici kompletirala cjelokupna parcela budućee zračne luke. Zbog neizvjesnih financijskih sredstava svi ovi radovi su sada upitni.

U Gradskoj upravi Bihaća smatraju kako realizaciju ovog projekta ne mogu iznijeti lokalne pa niti županijske vlasti, te da je jedno od rješenja da se zračna luka uvrsti u investicije od federalnog značaja i da njegovu realizaciju preuzmu nadležne federalne institucije. Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić mišljenja je kako je buduća zračna luka realna priča, ali da se federalne vlasti trebaju aktivnije uključiti u cijeli projekat.

"Tražio sam da zemljište postane vlasništvo Vlade FBiH kako bismo javno-privatnim partnerstvom uz mogućnost kreditiranja pokušali to završiti. Najvažnije je da centri u državi podržavaju ovu ideju i vjerujem kako će u sljedećih nekoliko godina to biti realizirano. Postoje i privatni ulagači koji su zainteresirani za projekt aerodroma i opet napominjem kako je ovo realna priča koja će biti prekretnica u razvoju grada", kazao je Fazlić.

Ministar privrede u Vladi USŽ-a Nijaz Kadirić smatra kako su nedavnim donošenjem Zakona o javno-privatnom partnerstvu na razini Unsko-sanske županije stvoreni uvjeti za ulaganja, te dodaje kako postoje potencijalni investitori koji su zainteresirani za projekt zračne luke. Prema njegovom mišljenju, zračna luka bi komunikacijski otvorila ovu županiju, koja je s ostatkom svijeta sada povezana lošim i nekvalitetnim cestama.

Prema grubim procjenama, cijela investicija koštala bi oko 100.000 maraka, a ukoliko bi se nastavilo s dosadašnjim tempom i ulaganjima, trebalo bi još 30 godina da se zračna luka završi. Ideja o izgradnji zračne luke u blizini Bihaća rodila se prije nekoliko godina, a zamisao, koja se već provodi u praksi, jeste da se nekadašnje sportsko letjelište u naselju Golubiću preuredi i prilagodi civilnom prometu. Idejno rješenje buduće zračne luke predviđa izgradnju adekvatne poletno-sletne piste, kontrolnog tornja, terminala i drugih potrebitih pratećih sadržaja te pristupnih putnih komunikacija.

Ekonomski značaj za USŽ

Smatra se kako će realizacija ovog projekta imati veliki ekonomski značaj za Unsko-sansku županiju, s obzirom na veliki broj ljudi s ovih prostora koji žive i rade u inozemstvu, te kako će doprinijeti značajnom razvoju turizma i povećati broj posjeta Nacionalnom parku Una i drugim turističkim destinacijama na ovim prostorima.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?