Izvješće Državne regulatorne agencije

BiH treba središnje skladište radioaktivnog materijala

13.01.2021.
u 21:58

Izvješće o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti za 2019. godinu, koje je izradila Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, pokazuje kako je u ovom trenutku ključni zadatak osigurati uvjete za uspostavu jednog središnjeg skladišta radioaktivnog materijala u BiH, čime bi se znatno poboljšala radijacijska sigurnost, piše Večernji list BiH.

Naime, u BiH trenutačno postoje samo privremena skladišta radioaktivnog materijala, a osim ranijih centraliziranih skladišta u Federaciji BiH i RS-u, postoji i određeni broj privremenih skladišta u poduzećima koja koriste ili su koristila izvore zračenja za svoje redovite radne aktivnosti

Privremena skladišta

Također, određeni broj poduzeća koja su koristila gromobrane s izvorima zračenja demontirao je te gromobrane i privremeno ih uskladištio na svojim lokacijama.

Istodobno, nekoliko poduzeća koja se bave demontažom i instaliranjem detektora dima demontiralo je detektore dima s ugrađenim izvorom zračenja i uskladištilo ih u svojim privremenim skladištima.

U BiH su tijekom 2019. godine izvori zračenja koji se ne koriste bili uskladišteni na 19 lokacija. Izvori koji se ne koriste su u originalnom radnom kontejneru. Samo su radioaktivni gromobrani izvučeni iz olovnog plašta i nalaze se u volfrantskoj kapsuli. Međutim, navodi se u izvješću, privremena skladišta nisu najbolje rješenje i također predstavljaju prijetnju s obzirom na to da se nalaze u poduzećima kojima osnovna djelatnost nije upravljanje skladištem radioaktivnog materijala.

Trenutačno, piše u izvješću, jedino središnje skladište radioaktivnog materijala koje bi se moglo koristiti, ako dobije licenciju od Agencije po podnesenom zahtjevu, nalazi se u okviru kompleksa Federalne uprave policije i njime upravlja Zavod za javno zdravstvo FBiH — Centar za zaštitu od zračenja.

Upravljanje potrošenim zatvorenim izvorima zračenja, kao i zatvorenim izvorima zračenja koji nisu u uporabi, predstavlja, ističe se, najveći problem u oblasti radijacijske sigurnosti te općenito predstavlja najveću opasnost od ionizirajuteg zračenja u BiH.

Lokacija

Ovaj problem bi se sveobuhvatno riješio uspostavljanjem središnjeg skladišta radioaktivnog materijala u BiH te bi se na taj način znatno poboljšala radijacijska sigurnost i sigurnost u državi.

Agencija je pokrenula aktivnosti kod Vijeća ministara BiH za određivanje i dodjeljivanje lokacije za izgradnju središnjeg skladišta radioaktivnog materijala. Sav postojeći radioaktivni materijal koji se ne koristi bit će prebačen s ostalih lokacija u novo središnje skladište, a vlasnik ovog skladišta bit će država BiH. Inače, u BiH se radioaktivni materijali koriste u medicini, industriji i u istraživačke svrhe.

Pritom se koriste i zatvoreni i otvoreni izvori ionizirajučeg zračenja. U BiH se nalazi ukupno 926 zatvorenih radioaktivnih izvora (izvora zračenja) i uređaja koji sadrže zatvorene izvore, ne računajući radioaktivne detektore dima. U internim skladištima kod korisnika i privremenim središnjim skladištima radioaktivnih izvora nalazi se ukupno 525 radioaktivnih izvora koji se ne koriste. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije