fipa

BiH traži priliku u stranim investicijama za proizvodnju autodijelova

auto industrija
08.08.2023.
u 09:00

- Troškovi radne snage, porezne stope i troškovi električne energije u Bosni i Hercegovini niži su u odnosu na ciljana tržišta i to su značajni razlozi zašto se kompanija može odlučiti za premještanje svog pogona ili proizvodne linije - navela je FIPA u prijedlogu programa svog rada za 2024. godinu

Agencija za unaprjeđenje stranih investicija u BiH (FIPA) mišljenja je da bi BiH u idućoj godini trebala, kada je riječ o inozemnim ulaganjima, tražiti priliku u nekoliko područja, uključujući i proizvodnju autodijelova. Kako ocjenjuju, središnja i istočna Europa, a time i BiH, u dobrom je položaju iskoristiti priliku da privuče određeni broj kompanija koje imaju proizvodnju u Ukrajini, u kojoj su najveći investitori Nizozemska, Velika Britanija, Švicarska i Njemačka.

- Troškovi radne snage, porezne stope i troškovi električne energije u Bosni i Hercegovini niži su u odnosu na ciljana tržišta i to su značajni razlozi zašto se kompanija može odlučiti za premještanje svog pogona ili proizvodne linije - navela je FIPA u prijedlogu programa svog rada za 2024. godinu, pišu Nezavisne novine. Vjeruju da bi BiH, ako bude unaprijedila poslovni ambijent, bila zanimljiva za nove investicije.

- To se posebno odnosi na investicije u metaloprerađivački sektor, industriju autodijelova, proizvodnju hrane, informacijsko-komunikacijski sektor... Uz ove sektore za koje smatramo da su najpotentniji za nova ulaganja u 2024. godini, pažnja bi trebala biti usmjerena i na obnovljive izvore energije, sektor turizma, logističke centre i ostale proizvodne djelatnosti - naveli su iz FIPA-e. Goran Račić, predsjednik Područne gospodarske komore Banja Luka, kaže da je industrija autodijelova već sada značajan potencijal RS-a i BiH, ali i naglašava da tu postoji nekoliko izazova.

- Dosta značajan izvoz ostvaruju naše tvrtke koje rade za međunarodnu industriju. Međutim, imamo i ograničavajuće čimbenike, što se ogleda u radnoj snazi i tehničkoj opremljenosti naših kompanija. Morat ćemo realizirati značajnije investicije u strojnom pogledu u tim kompanijama kako bi s istim brojem radnika mogao raditi veći broj jedinica. Osim toga, cijena struje, koja je u ovoj godini porasla, smanjuje našu konkurentnost u odnosu na druge regije - kaže Račić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?