iako nema kapacitete

BiH se obvezala da neće okupirati Mjesec i druga nebeska tijela

ilustracija
18.01.2020.
u 13:29

Sporazumom su jasno utvrđena pravila za istraživanje i korištenje svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela.

Bosna i Hercegovina se obvezala ratificirati Ugovor o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela. Treba istaknuti i da BiH zasigurno nije država koja će istraživati svemir, jer za to nema ni kapacitete, ni programe, kao ni interes.

Ipak, BiH je kao i sve ostale države u svijetu dobila obvezu taj sporazum prihvatiti, odnosno ratificirati, za što su državni parlamentarci na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma dali suglasnost.

"Istraživanje i korištenje svemira, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela, provodit ćе se za dobrobit i u interesu svih zemalja, bez obzira na stupanj njihovog ekonomskog iii znanstvenog razvoja i predstavljat čе područje cijelog čovječanstva", navodi se između ostalog u Sporazumu, piše Klix. 

Pojednostavljeno, ugovor predstavlja jamstvo da niti jedna zemlja na svijetu, u slučaju da ima programe za istraživanje Mjeseca ili drugih nebeskih tijela, neće prisvajati dio svemira koji otkrije, posjeti ili istražuje.

"Svemir, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, bit će slobodan za istraživanje i korištenje svim zemljama, bez ikakve diskriminacije, na osnovu jednakosti i u skladu s medunarodnim pravom, te ćе postojati slobodan pristup svim područjima nebeskih tijela. Postojat ćе sloboda znanstvenog istraživanja u svemiru, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela, a zemlje će olakšati i ohrabriti međunarodnu suradnju u takvim istraživanjima. Svemir, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, nije predmet nacionalnog prisvajanja na osnovu zahtjeva za suverenitetom, putem korištenja Iii okupacije, iii bilo kojim drugim sredstvima.", navedeno je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?