GRECO-ovo izvješće

BiH nazadovala u obvezama kada je u pitanju borba protiv korupcije

korupcija
10.03.2023.
u 20:50

- Antikorupcijska strategija 2020. - 2024. i akcijski plan još nisu usvojeni. Nedostaje upotpunjen pristup antikoruptivnim politikama na državnoj razini. Ne postoji specifična strategija za najviše državne institucije u BiH - istaknuto je u dokumentu

U BiH postoji pravni vakuum kad je u pitanju borba protiv korupcije, a pravila o sukobu interesa nisu dobro riješena, navedeno je u izvješću Grupe zemalja za borbu protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO). Kako je istaknuto, BiH je nazadovala u ispunjavanju obveza kad je u pitanju transparentnost i borba protiv korupcije, ilustrirajući tu tvrdnju podacima da je BiH u prvom krugu evaluacije GRECO-a ispunila 83,3% preporuka, a da je u trećem ispunila tek 43,7% preporuka, čime je potvrđen trend pogoršanja, pišu Nezavisne.

- Antikorupcijska strategija 2020. - 2024. i akcijski plan još nisu usvojeni. Nedostaje upotpunjen pristup antikoruptivnim politikama na državnoj razini. Ne postoji specifična strategija za najviše državne institucije u BiH - istaknuto je u dokumentu. U GRECO-u upozoravaju da su usvojene samo ograničene mjere kako bi se BiH uskladila s obvezama koje još nisu ispunjene.

- U 2022. Freedom House BiH je dao ocjenu 1 od moguće ocjene 4 po učinkovitosti zaštitnih mjera protiv korupcije, ukazujući da je korupcija i dalje raširena i sustavna, a antikorupcijski zakoni se loše primjenjuju. Primijećeno je i selektivno procesuiranje slučajeva korupcije od pravosuđa koji su imali odjek u javnosti - ističu. Kada je riječ o transparentnosti u pristupu informacijama, GRECO preporučuje da neovisno tijelo provjeri sve probleme u vezi s nedostatkom slanja odgovora vlasti novinarima koji traže informacije. Ističe se da su institucije u BiH uglavnom paralizirane, a da se zakoni gotovo i ne donose zbog stalnih blokada.

- Reforme, uključujući one koje su potrebne za napredak k članstvu u EU, su stale, primjerice, kad je riječ o nacrtu Zakona o prevenciji sukoba interesa - naglašeno je. GRECO preporučuje da se donesu pravila o provjerama integriteta javnih dužnosnika koji dolaze na najviše dužnosti, poput članova Predsjedništva BiH, predsjedatelja Vijeća ministara BiH, ministara i zamjenika ministara, kako bi se identificirali svi potencijalni rizici kada je u pitanju sukob interesa. - GRECO preporučuje da savjetnici članova Predsjedništva BiH, šefovi Ureda predsjedatelja Vijeća ministara BiH, u ministarstvima i kada su u pitanju zamjenici prođu provjere integriteta kao dio njihova zapošljavanja kako bi se izbjegao sukob interesa - naglašeno je.

Posebno se traži reguliranje antikorupcijskih mjera kada su u pitanju policijske agencije s potrebom da se, kako su istaknuli, identificiraju rizici i vanjska procjena njihovih uspjeha. Istaknuto je da dužnosnici trebaju ispunjavati formulare o deklaraciji imovine njihove i članova njihovih obitelji, ali da ne postoji obveza da se podaci dopunjavaju ako u međuvremenu dođe do značajne promjene imovinskog stanja.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije