Siniša Šešum:

BiH mora biti primjer u zaštiti kulturnog i prirodnoga nasljeđa

05.12.2017.
u 10:00

BiH je na 21. plenarnom zasjedanju Opće skupštine zemalja ugovornih strana Konvencije o svjetskom nasljeđu, koje se održava u Parizu, prvi put u svojoj povijesti izabrana za članicu Odbora za svjetsko nasljeđe Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO). Riječ je o jednom od najprestižnijih tijela u sustavu UN-a, koje se sastoji od 21 zemlje članice i koje je, između ostalog, nadležno za razmatranje kandidatura i donošenje odluka o upisima svjetskog kulturnog i prirodnog blaga na listu svjetske baštine UNESCO-a. O tome što za BiH znači članstvo u Odboru, koliko ono može pridonijeti njezinoj promociji na globalnom planu, razgovarali smo sa Sinišom Šešumom, šefom Ureda UNESCO-a u BiH.

Što ovo priznanje predstavlja za BiH?

- Ovo je zaista veliko priznanje za BiH jer se njime potvrđuje kako, unatoč svim izazovima s kojima se BiH susretala u poslijeratnom razdoblju, segment kulturnog i prirodnog nasljeđa nije zaboravljen. Ovim izborom također se prepoznaju napori BiH i njezinih institucija na svim razinama vlasti da se nasljeđem upravlja na odgovarajući način. Naravno, uvijek se može činiti više i bolje te se zbog toga nadam kako će članstvo BiH u Odboru za svjetsku baštinu biti dodatni imperativ vlastima BiH da se određeni, još uvijek postojeći problemi uspješno riješe. Također je važno naglasiti kako je članstvo u Odboru samo po sebi i iznimno velika obveze jer će BiH u sljedeće četiri godine morati biti primjer u zaštiti kulturnog i prirodnoga nasljeđa. Naravno, u fokusu je provedba Konvencije o zaštiti svjetske i kulturne baštine iz 1972., ali se ni u kojem slučaju ne smije zanemariti ostalo vrijedno kulturno nasljeđe koje BiH posjeduje. I na kraju, bitno je naglasiti kako, prema nepisanom pravilu, zemlje članice Odbora tijekom svoga mandata ne bi trebale dostavljati nove nominacije, o kojima bi se eventualno donosila odluka tijekom razdoblja članstva, ali ni kojem slučaju to ne znači da se i dalje ne treba nastaviti aktivno raditi na pripremi dokumentacije za dobra koja je BiH upisala na tentativnu listu. Zadatak nije lagan kao što se u prvom trenutku čini jer je svjetsko nasljeđe svakodnevno izloženo rizicima koje donosi, u nekim slučajevima, nekontrolirani razvoj, ali i sam čovjek koji svojim aktivnostima izlaže naš jedini dom, planet Zemlju, dodatnim rizicima.

Kome pripadaju zasluge za prijem BiH i tko je vodio tu kampanju?

- Vrlo je teško govoriti o zaslugama jer UNESCO nije bio uključen u proces kandidature s obzirom na to da nam je to zabranjeno po procedurama Centra i Odbora za svjetsku baštinu. Međutim, prema informacijama koje su nam bile dostupne, taj uspjeh zasluga je uspješne koordinacije svih razina vlasti, a posebice Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Nacionalnog povjerenstva BiH za suradnju s UNESCO-om, Povjerenstva za zaštitu nacionalnih spomenika, entitetskih ministarstava zaduženih za kulturu, Zavoda za zaštitu kulturnog nasljeđa...

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?