Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Bez privatizacije državnih poduzeća i političke stabilnosti, nema napretka BiH

28. studenoga 2017. u 10:00 0 komentara 110 prikaza

Privatizacija velikih poduzeća, pogotovo onih iz telekomunikacijskog sektora, smanjenje javne uprave, preustroj željeznica u oba bh. entiteta, prilagodba standardima EU-a, samo su neki od uvjeta koje vlasti u BiH moraju ispuniti prema Strategiji za Bosni i Hercegovinu koju je napravila Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) za razdoblje od 2017. do 2022., piše Večernji list BiH.

Nedostaci i prednosti

Detektirajući slabosti koje treba u što kraćem roku otkloniti ako se želi brzo kakav razvoj projekta koji i oni svojim kreditima žele pomoći, stručnjaci EBRD-a ističu kako je ekonomija u BiH otporna na unutarnje i vanjske potrese, ali je rast spor. Kako sad stvari stoje, po njima je potpuno usklađivanje sa životnim standardima EU-a daleka perspektiva jer je trenutačno BDP per capita samo 30% od EU prosjeka. Ekonomija je raznovrsna i visoko produktivna u odnosu na regionalne standarde, što je odraz industrijske prošlosti BiH, ali izvozu nedostaje sofisticiranost. Okruženje za mala poduzeća je loše jer mnoga od njih nemaju pristup kvalitetnom financiranju svojih projekata. Rast BDP-a procijenjen na oko 2.0% u 2016. i stručnjaci EBRD-a dovode ga u kontekst s velikim projektima u sektorima prometa, kao što je gradnja autoceste na Koridoru Vc i obnove energetskih objekata. Oni očekuju u kratkoročnom razdoblju daljnji godišnji rast od oko tri posto, ali sve ovisi o vlastima koje moraju provesti važne ciljeve iz Reformske agende.

Mnogi problemi

Naglasak stavljaju na pokretanja velikih privatizacijskih postupaka kao katalizator za daljnje reforme i razvoj. No, svi ti ciljevi koji su strategijom zacrtani mogu pasti u vodu jer je ekonomija u BiH ranjiva zbog političke nesigurnosti, ekonomskog usporavanja u eurozoni i kašnjenja u implementaciji MMF-ovog kreditnog programa.

“Ustavna struktura komplicira provedbu reformi. Percipirana politička nestabilnost obeshrabruje dugoročna ulaganja i izravna strana ulaganja. Snažna prisutnost države u ekonomiji stvara neučinkovitost, privatizacija u Federaciji BiH je zaustavljena, a daljnje odgađanje erodira vrijednost poduzeća. Standardi kvalitete i operativna praksa su ispod EU normi.

Produktivnost je iznad regionalnog prosjeka, ali znatno ispod EU standarda. Ekonomija ima relativno malu dodanu vrijednost, unatoč industrijskom naslijeđu. Ograničeno je izvršenje politike konkurentnosti. Na javno upravljanje negativno utječu slabo institucionalno, reformsko, administrativno i pravno okruženje. Slabosti okvira za korporativno upravljanje su nedostatak interne kontrole i slabo funkcioniranje odbora. Korupcija se percipira kao široko rasprostranjena i postojana. Mnogi smatraju političke veze ključnim čimbenikom za uspjeh. Niski standardi profesionalnog menadžmenta usporavaju rast. Kompleksno zakonsko okruženje u kojem ključni regulatorni okviri nisu dovoljno jasni”, ističe se, između ostalog, u preporukama koje vlasti u BiH, prema mišljenju stručnjaka EBRD-a, moraju idućih godina što prije otkloniti.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.