MARINKO ČAVARA:

Apsurdan zahtjev Dunovića za ocjenu ustavnosti nacionalne strukture Vlade FBiH

Marinko Čavara
27.02.2016.
u 14:11

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara komentirao je zahtijev podpredsjednika FBiH Milana Dunovića Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti nacionalne strukture Vlade FBiH u vremenu od 15. lipnja do 28. listopada prošle godine.

Podsjetimo, radi se o vremenu od razriješanja DF-ovog ministra energetike, industrije i rudarstva Reufa Bajrovića, do imenovanja novog ministra iz SBB-a. Nakon izlaska Komšićeve Demokratske fronte iz vladajuće koalicije, DF-ovi ministri u Federalnoj vladi podnijeli su ostavke na svoje dužnosti, a predsjednik FBiH razriješio je dužnosti jedino ministra Bajrovića.

Dunović je u obrazloženju zahtijeva Ustavnom sudu FBiH naveo kako je u spomenutom razdoblju Federalna vlada imala šest ministara iz reda Bošnjaka dok, kako je naveo, Ustav propisuje da ih mora imati minimalno sedam.

- Zanimljivo je da gospodin Dunović, koji je dužnosnik DF-a, podnosi jednu takvu apelaciju Ustavnom sudu za situaciju koju su izazvali upravo pripadnici njegove stranke. Naime, ako je i stvorena neustavna situacija, stvorili su je upravo ministri DF-a podnoseći ostavke i zahtijeve za razriješenjem. Apsurdo je da jedna stranka, u ovom slučaju DF, stvara neustavno stanje, a onda njen dužnosnik, dopredsjednik FBiH Dunović, podnosi zahtijev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti, kazao je predsjednik Federacije BiH za HMS, prenosi Prvi.tv

Čavara smatra kako se ne mogu banalno shvatati odredbe Ustava o nacionalnoj strukturi Vlade FBiH. - S obzirom da ministrova dužnost prestaje smrću, ostavkom ili razriješenjem, te da se može dogoditi da zbog jednog od ova tri razloga, do imenovanja novog ministra, Vlada FBiH ostane bez nekog od ministara iz jednog od tri konstitutivna naroda, po mom mišljenju, to se ne može tumačiti kao da je Vlada neustavna - kazao je Čavara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?