Mostar

Aluminij industrija Mostar ispunila sve uvjete, ugovor o poslovnoj suradnji produljuje se na 30 godina

11.10.2021.
u 10:50

Kada su u travnju prošle godine Aluminij industrija d.o.o., podružnica M.T. Abraham grupe, i Aluminij d.d. Mostar potpisali ugovor o zakupu pogona mostarske tvrtke, kada je i najavljeno postupno pokretanje proizvodnje u najvećem industrijskom postrojenju u Hercegovini, malo tko je vjerovao u uspjeh i podizanje proizvodih kapaciteta, osobito jer se sve dogodilo usred pandemije koronavirusa, kada su gotovo sve tvrtke zatvarale pogone i obustavljale proizvodnju, piše Večernji list BiH.

Pozitivni pomaci i rezultati

Aluminij industrija svijetli je primjer pozitivnog poslovanja, u pandemiji je zapošljavala nove radnike i širila poslovanje, dok je velika većina drugih tvrtki morala otpuštati svoje zaposlenike. Predsjednik Uprave Aluminij industrije Amir Gross Kabiri izjavio je prije nekoliko mjeseci za Fenu kako Aluminij ide točno tamo gdje je on planirao biti prije godinu dana. Tada je naglasio kako očekuje da će već 2021. Aluminij biti ponovno naveden kao najveći izvoznik u BiH. Nove, dobre i optimistične vijesti doznali smo kako su ponovno vezane uz ovu tvrtku. Prema našim saznanjima, Aluminij industrija d.o.o. ispunila je sve uvjete propisane člankom 4. ugovora o poslovnoj suradnji sklopljenog s Aluminijem d.d. Mostar, pri čemu se ugovor o poslovnoj suradnji automatski produljuje na maksimalno razdoblje od 30 godina.

Pokretanje Anoda 2022.

Naime, prema ugovoru o poslovnoj suradnji, Aluminij industrija d.o.o. obvezala se na ponovno pokretanje proizvodnje i zapošljavanje bivših radnika Aluminija d.d. Mostar. Sukladno uvjetima iz članka 4. ugovora o poslovnoj suradnji, Aluminij industrija bila je u obvezi postići maksimalni proizvodni kapacitet Ljevaonice te zaposliti minimalno 220 bivših radnika Aluminija d.d. Mostar. Uz sve navedeno, Aluminij industrija je pri sklapanju ugovora o radu s bivšim radnicima Aluminija osigurala i veće prosječne plaće nego što je bila obvezana ugovorom, doznajemo. Iz dostupnih izvješća vidljivo je da je Aluminij industrija tijekom ove godine u vrlo kratkom razdoblju povećala proizvodnju trupaca s 3000 tona na 12.500 tona mjesečno, a sve proizvodne količine do kraja ove godine već su ugovorene. U izvješćima se navodi kako je Aluminij industrija učinila još jedan veliki korak, već je pokrenula svih 10 peći u Ljevaonici, što je postignuto nakon modernizacije peći P1 i P2. Nadalje, aktiviranje anodnih postrojenja planirano je za iduću godinu. Skupština Aluminija je u rujnu ove godine odobrila davanje u najam pogona tvornice Anoda kompaniji Aluminij industrija, čime će se zaposliti novih između 50 i 80 radnika. To znači oživljavanje druge faze. Nakon Ljevaonice, koja je pokrenuta u studenome prošle godine te je do sada angažirano 220 ljudi, sada se kreće s drugom fazom, oživljavanjem pogona Anoda. Time je M.T. Abraham grupa učinila više od svih očekivanja, vratila nadu u oporavak gospodarstva cijele BiH, a Hercegovinu ponovno mapirala na aluminijskoj karti svijeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije