Gradac kod Posušja

24. obljetnica osnutka prve profesionalne postrojbe “A. B. Bušić”

11.06.2016.
u 09:00

Udruga pripadnika postrojbe HVO-a “Ante Bruno Bušić” priredila je program obilježavanja 24. godišnjice osnutka prve profesionalne postrojbe Pukovnije i 1. gardijske brigade HVO-a. U povodu te obljetnice, koja se obilježava 13. lipnja, na Sv. Antu, u Posuškom Gracu, gdje je postrojba i osnovana, razgovarali smo s pukovnikom Josipom Dusparom, predsjednikom Udruge “Bušići”, koji je aktivan od samih početaka, 7. ožujka 1992. godine, kada je počelo osnivanje postrojbe. Prisegnula je u Posuškom Gracu 13. lipnja 1992. godine pod imenom Pukovnija “Ante Bruno Bušić”.

- U tijeku su završne pripreme za proslavu na dostojan način 24. obljetnice 1. gardijske brigade “A. B. Bušić” koja će se, kao i do sada, održati u već poznatom Posuškom Gracu. Udruga “Bušići” djeluje u cijeloj Federaciji BiH. Sjedište joj je u Posušju, a radi i u HN županiji, Zeničko-dobojskoj, podružnica Žepče, podružnici u HB županiji, te u RH - podružnica Knin. Naš je slogan “Kao što smo bili skupa u ratu, budimo i u miru” i odajmo počast svim našim poginulim braniteljima ove časne postrojbe. Naša postrojba ima 106 poginulih, više od 500 ranjenih, a kroz nju je prošlo više od pet tisuća branitelja. U svim dosadašnjim obljetnicama odali smo dužno poštovanje poginulima i u prvi plan stavili njihove obitelji.

Što se dodatno uradilo posljednjih godina?

- Udruga stalno nastoji ove proslave obogatiti novim projektima, a posebno ističem velebni spomenik podignut 2009. godine. Nećemo stati, nego ćemo dati još veći značaj ovom povijesnom datumu. Za 25., jubilarnu obljetnicu, u tijeku je izrada bogate monografije u koju će se upisati povijest postrojbe i njezinih pripadnika.

Na proslavu dolaze brojni gosti i uzvanici iz RH i BiH?

- Ove godine, kao i ranijih, očekujemo brojne goste i obitelji poginulih, pripadnike drugih postrojbi. Vrijedi spomenuti dolazak ministra branitelja RH Tome Medveda koji će se, uz ostale, obratiti skupu. Uz ministra Medveda, dolaze ministri, saborski zastupnici, zapovjednici, generali i mnogi pripadnici časne postrojbe, naglasio je pukovnik Duspara, predsjednik Udruge pripadnika HVO-a “A. B. Bušić”.

PROGRAM: U 16 sati je sv. misa za poginule pripadnike Pukovnije, koju predvodi fra Mario Knezović. U 17 sati je svečani mimohod do spomenika poginulim pripadnicima, polaganje vijenaca u 17.30 sati i obraćanje gostiju. Na kraju je zajednički skup na domjenku u 18 sati. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?