STIŽU IZ AFRIKE

Veći stupanj sigurnosti u BiH, priljev migranata zabrinjava

tunis (1)
AFP/PIXSELL
23.02.2011.
u 09:13

Tisuće migranata će preko BiH pokušati doći do zemalja Europske unije. Kontrole su pojačane, mjere opreza podignute

Bh. vlasti raspolažu operativnim podacima koji govore da se više skupina ilegalnih emigranata iz arapskih zemalja kreće prema zapadnoj Europi rutama koje uključuju i teritorij BiH. Kako je za Večernjak potvrdio jedan od dužnosnika sigurnosnih agencija, podignut je stupanj pripravnosti i intenzivirana razmjena podataka između zemalja regije, kako bi se spriječio prelazak ilegalnih emigranata.

Preko teritorija BiH

-Iako je Italija na najvećem udaru ilegalnih emigranata sa sjevera Afrike, postoje informacije koje jasno ukazuju da se stvaraju određeni kanali kojima bi se pokušali emigranti prebaciti i preko teritorija BiH I susjednih država, kaže naš sugovornik. Pretpostavlja se kako se val emigranata pokrenuo nakon izbijanja nemira u Tunisu, Egiptu i Libiji, ali bh. vlasti su još pred kraj prošle godine imale informacije kako će se preko Grčke i Balkana pokušati prebaciti veći broj državljana Afganistana, Pakistana i Iraka. Svi oni koriste nestabilne situacije u svojim zemljama kako bi se dokopali Europske unije i zatražili azil. Samo iz Afganistana se pred kraj prošle godine preko Grčke pokušalo prebaciti oko 5.000 emigranata. U slučaju da se obistine strahovanja i da bh. teritorij preplave emigranti iz afričkih i azijskih zemalja, to bi moglo donijeti ogromne probleme BiH.

Postoje slabe točke

Naime, trgovci ljudima dobro poznaju slabe točke duž bh. granice i sigurno će pokušati iskoristiti te činjenice. Čak i kada ih uhite granične i policijske snage BiH, problem nije riješen, jer većina emigranata ne želi otkriti svoj stvarni identitet, što otežava njihovu deportaciju u zemlje podrijetla. Mnogo veći problem je što bi u slučaju masovnijeg prelaska emigranata preko teritorija BiH moglo doći do preispitivanja vizne liberalizacije za bh. građane. Kontrole na graničnim prijelazima postat će strože, a nije isključeno ni ponovno nametanje viznog režima, o čemu se sve više govori u Bruxellesu. Za nadati se kako će vlasti u BiH poduzeti određene korake kako bi se ove kriminalne akcije spriječile. U protivnom, cijenu njihova nerada će ponovno plaćati građani kojima će za svako putovanje biti potrebna viza za zemlje Europske unije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?