PREGOVORI

Tihić: HDZ BIH i SDA postigli rješenje za Sejdić - Finci

tihic
Stojan Lasić
17.09.2013.
u 16:20

Prema dostupnim informacijama, Tihić i Čović su na tragu izbornog modela koji bi garantirao da se članovi Predsjedništva BiH i ubuduće biraju na izravan način

 

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić potvrdio je za agenciju Anadolija da je sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem dogovorio formulu za rješenje presude u slučaju "Sejdić - Finci", ali i neka druga rješenja za probleme koji su do sada opterećivali bosanskohercegovačku političku scenu.
Prema dostupnim informacijama, Tihić i Čović su na tragu izbornog modela koji bi garantirao da se članovi Predsjedništva BiH i ubuduće biraju na direktan način te i simetrično u oba entiteta, a koji bi omogućavao svim građanima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, da se pod jednakim uvjetima kandidiraju za funkciju člana Predsjedništva.
"Ovo je najbolje moguće rješenje koje zadovoljava presudu suda u Strasbourg i koje zadovoljava i one principe koje smo svi istakli, a to je da nema treće izbore jedinice, da rješenja nisu asimetrična i da jedan narod ne može birati drugom narodu člana Predsjedništva BiH. Federacija BiH ostaje jedna izborna jedinica", otkriva Tihić.

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić potvrdio je za agenciju Anadolija da je sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem dogovorio formulu za rješenje presude u slučaju "Sejdić - Finci", ali i neka druga rješenja za probleme koji su do sada opterećivali bosanskohercegovačku političku scenu.

Prema dostupnim informacijama, Tihić i Čović su na tragu izbornog modela koji bi garantirao da se članovi Predsjedništva BiH i ubuduće biraju na izravan način te i simetrično u oba entiteta, a koji bi omogućavao svim građanima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, da se pod jednakim uvjetima kandidiraju za funkciju člana Predsjedništva.

"Ovo je najbolje moguće rješenje koje zadovoljava presudu suda u Strasbourg i koje zadovoljava i one principe koje smo svi istakli, a to je da nema treće izbore jedinice, da rješenja nisu asimetrična i da jedan narod ne može birati drugom narodu člana Predsjedništva BiH. Federacija BiH ostaje jedna izborna jedinica", otkriva Tihić.

Najavio je da najkasnije do idućeg ponedjeljka treba biti potpisan dokument između SDA i HDZBiH kojim bi ovo pitanje bilo definirano, nakon čega će biti otvoren prostor za postizanje dogovora i sa drugim političkim strankama.

"Prije svega, sa strankama u FBiH... Iz Republike Srpske (RS) su rekli da će se oni složiti s onim sa čime dogovore stranke iz FBiH, ali moramo i njih, svakako, uključiti. Vidite, razgovarao sam sa Fahrudinom Radončićem, liderom Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH). Koliko sam vidio, on prihvata ta rješenja. Smatra da su realna, provodljiva i prihvatljiva za jedan i drugi narod", tvrdi Tihić.

Ističe da je sa čelnicima HDZ-a BiH dogovarano i pitanje Mostara i da su se i tu ''naši stavovi dosta približili''.

"Razgovaramo o dvije mješovite županije, to jeste SBŽ-u i HNŽ-u. Mi smo rekli da sve on što Bošnjaci daju Hrvatima u srednjoj Bosni, to će Hrvati Bošnjacima dati u HNŽ-u. Kada budu stabilne te dvije županije, gdje imamo značajan broj i Bošnjaka i Hrvata, onda ćemo imati stabilnosti i u FBiH", izjavio je Tihić 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?