Pronašli rješenje

Talijani prosvjeduju zbog sinoć izglasanih dodatnih mjera štednje

Silvio Berlusconi
08.09.2011.
u 08:29

Štednja znači rezove i ulazak dodatnih 52,2 milijarde u državne blagajne, što, ako se pridodaju mjere usvojene u srpnju, iznosi 140 milijardi eura

Bacanjem jaja i povicima protiv političara prosvjedovalo se sinoć ispred Senata talijanskog parlamenta koji je sa 165 za i 141 protiv izglasovao dodatne mjere vlade desnog centra Silvija Berlusconija za poravnavanje državnog duga u dvije godine, a koji sada iznosi 120 posto bruto nacionalnog prihoda (BNP). Dodatne mjere donose rezove i ulazak u državnu blagajnu dodatnih 52,2 milijarde eura, koje, ako se pridodaju mjerama usvojenima u srpnju, znače suze i krv u iznosu od 140 milijardi eura.

Novim mjerama usvojenima sinoć u Senatu, koje sada "sele" u donji dom parlamenta, uvodi se PDV od 21 posto u odnosu na sadašnji koji je iznosio 20 posto te dodatni porez od tri posto na sva primanja pojedinaca veća od 300 tisuća eura godišnje. Povećava se i dobna granica za odlazak žena u mirovinu na 65 godina.

Osim nezavisnih i sindikata krajnje lijevo orijentiranih, ispred zgrade parlamenta prosvjedovali su i talijanski "indignados", odnosno građani ljuti na politiku. Prosvjedi će se zasigurno proširiti, a u utorak je najveća talijanska sindikalna konfederacija (CGIL) organizirala osmosatni opći štrajk protiv mjera vlade desnog centra, koja je sada donijela i nove odluke o rezovima u državnoj potrošnji.

Čelnica sindikata CGIL Susana Camusso drži kako su mjere talijanske vlade "socijalno neodržive" jer pogađaju stalno zaposlene djelatnike i umirovljenike. CGIL je pozvao na prosvjed i zbog toga što drži kako mjere napadaju i pravo na rad jer uvode mogućnost jednostavnijeg otkazivanja zaposlenima u stalnom radnom odnosu.

Čelnik Demokratske stranke Pierluigi Bersani drži kako je ova vlada nesposobna sučeliti se s ekonomskom krizom. Vruća jesen za talijansku politiku tek je započela.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?