Međunarodna podrška

Tadić će od UN-a tražiti rješavanje kosovskog pitanja u korist Srbije

boris tadic
AFP/Pixsell
22.09.2011.
u 13:02

Tadić bi se trebao susresti s Catherine Ashton, visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku

Srbijanski predsjednik Boris Tadić pokušat će riješiti kosovsko pitanje za vrijeme zasjedanja Glavne skupštine UN-a, a susrećući se s čelnicima SAD-a, Rusije i Europe, pokušat će zadobiti njihovu podršku za stavove Beograda. Tadić bi se trebao susresti i s Catherine Ashton, visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, a kontaktirajući s čelnicima država tražit će potporu rješavanja kosovskog pitanja u korist Srbije, odnosno povlačenje kosovskih carinika i policajaca s graničnih prijelaza Brnjak i Jarinje.

– Trenutačno se vodi borba oko toga hoće li se prihvatiti stvarna situacija na sjeveru Kosova, dijelu koji se ne može uspoređivati s ostatkom zemlje. Na sjever se ni u jednom slučaju ne mogu odnositi rješenja s juga Kosova, a rješavanje "carinskog spora" bit će putokaz za daljnji dijalog i pregovore u vezi s ostalim pitanjima na Kosovu – kazao je za Blic Nikola Jovanović, urednik časopisa "Izazovi europskih integracija".

Njegovo je mišljenje da je podjela Kosova sada nemoguća i kako će najbolje rješenje biti ako međunarodna zajednica sjeveru Kosova dodjeli poseban status i omogući maksimalnu samoupravu srpskom stanovništvu bez priznavanja Kosova, ali s jasnom teritorijalnom autonomijom. Vlast u Beogradu, međutim, još nije odustala od plana o podjeli Kosova.

– Jasno je da Thaçi neće prihvatiti ništa što djeluje kao poraz. Tadić će morati naći odgovor na pitanje podjele, a da to tako ne zvuči kako bi dobio podršku međunarodne zajednice – smatra Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih znanosti u Beogradu.

Očigledno je došlo vrijeme da se razgovara o nekom posebnom rješenju za neku vrstu autonomije općina na sjeveru Kosova. Beograd, međutim, još nikome nije ponudio ni jedno racionalno, kompromisno rješenje o kojem bi se pregovaralo. Kako Blic neslužbeno doznaje, na takvom se rješenju tek radi u skladu s planom u četiri točke koji je Tadić nedavno iznio.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 2

DU
Deleted user
18:12 22.09.2011.

Kad trazi garanciju sigurnosti za srbe u enklavama, zasto prvo ne osugura garanciju sigurnosti Hrvatima u Vojvodini, i Albancima na jugu srbije?

AN
Ante1956
23:36 22.09.2011.

Tadic se ponasa kao kapetan tonuceg broda ,bilo bi mu bolje da vodi vise racuna jos o vitalnim dijelovima srbije u kojima nesrbi nemaju skoro nikakva prava .Uzmimo samo vojvodinu pa sandjak novi pazar i tako dalje da vise ne nabrajam .Kao drugo status Roma (cigana) oprostite ako sam vas uvrijedio sa dopisom cigana to sam naveo samo da me bolje svi razumiju.Poznato je da u Srbiji zivi 49% roma samo u najvecem broju su se upisali kao srbi ili bez nacije .Vodi racuna o jos vitalnim dijelovima u suprotnom moze se desiti kao na kosovu da osnuju neovisnu drzavu .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?