Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Vatikanska policija izvela novi pretres zbog sumnje na korupciju

30. lipnja 2020. u 17:33 0 komentara 50 prikaza
Vatikan

Vatikanska policija u četvrtak je izvela pretres odjela koji je zadužen za održavanje i restauraciju u bazilici Svetog Petra, zaplijenivši dokumente i računala kako bi istražila potencijalnu korupciju.

Pretres je nalikovao onome iz listopada prošle godine koji je uključivao još jednu istragu u odvojenom odjelu po pitanju kupnje zgrade u luksuznom dijelu Londona. 

Izjava vatikanskog ureda za odnose s javnošću kaže da je zaplijenjen materijal iz tehničkih i administrativnih ureda konzervatorske ustanove Fabbrica di San Pietro koja datira iz 15. stoljeća, iz vremena prije nego što je počela izgradnja bazilike.

Pretres je naređen na temelju savjeta glavnog revizora, rečeno je u izjavi, bez detalja. Također je pisalo da je papa Franjo imenovao povjerenika koji će privremeno voditi odjel.

Povjerenik je dobio zadatak reorganizirati odjel i ažurirati statute u skladi s papinskim dokumentom od 1. lipnja koji je predstavio nova pravila nabave i rashoda kako bi se smanjio rizik od korupcije u javnoj nabavi.

U izjavi su posebno bila spomenuta nova pravila, što bi moglo značiti da je pretres imao veze s dodjelom ugovora.

Odjel trenutno nadgleda restauraciju kupole bazilike, koja je donedavno djelomično bila prekrivena skelama.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.