PROGLAŠEN KRIVIM

Vatikan razriješio bivšeg kardinala McCarrika zbog optužbi za seksualno zlostavljanje

Reuters/Pixsell
16.02.2019.
u 13:29

Kongregacija za nauk vjere proglasila ga je "krivim za kršenje šeste zapovijedi s maloljetnicima i odraslima, uz otežavajući čimbenik zlouporabe moći", stoji u priopćenju Vatikana.

Vatikan je u subotu objavio da je trajno razriješio iz svećeničkog reda bivšeg kardinala Theodorea McCarricka nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje odraslih i maloljetnika. 

Kongregacija  za nauk vjere proglasila ga je "krivim za kršenje šeste zapovijedi s maloljetnicima i odraslima, uz otežavajući čimbenik zlouporabe moći", stoji u priopćenju Vatikana. McCarrick (88) je jedan od najutjecajnijih čelnika američke Katoličke Crkve.

Optužbe protiv njega za zlostavljanje stare su i do deset godina, a prošle godine su dospjele u javnost. McCarrickovo razrješenje dolazi samo par dana prije nego će Papa otvoriti summit o prevenciji zlostavljanja djece.

Bivši kardinal i nadbiskup Washingtona na odluku se žalio, no Vatikan ju je odbacio, javlja Reuters. Papa Franjo je odluku o razrješenju pozdravio te ju je nazvao "konačnom" bez mogućnosti novih žalbi.

McCarrick, koji je u srpnju postao prvi rimokatolički prelat u gotovo 100 godina kojemu je oduzeta titula kardinala, sada je postao i najviše pozicionirana osoba Katoličke Crkve koja je razrješena iz svećeničkog reda u modernim vremenima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?