Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

U Ljubljani umro Janez Kocijančič, političar, menadžer i sportski dužnosnik

01. lipnja 2020. u 20:21 0 komentara 39 prikaza

U Ljubljani je u ponedjeljak u 78. godini života umro Janez Kocijančič, pravnik i nekad istaknuti političar starije generacije koji je dugo djelovao kao sportski funkcioner, a ostavio je  trag i u gospodarstvu.

Kocijančič je od 1991. do 2014. godine vodio slovenski Olimpijski odbor, a 2017. godine bio je izabran i za potpredsjednika Europskog olimpijskog odbora.

Rođen u Ljubljani 1941. godine u obitelji Borisa Kocijančiča, člana poslijeratne republičke komunističke vlade, Janez Kocijančič je diplomirao i doktorirao pravo. Rano se posvetio politici, a djelovao je i kao gospodarstvenik u više poduzeća, među ostalim i kao direktor zrakoplovne tvrtke Adria Airways u 80-im godinama prošlog stoljeća.

U jednu od republičkih vlada koju je vodio liberalni  komunist Stane Kavčič ušao je 70-ih godina, između ostaloga bio je u prijašnjem sustavu predsjednik slovenskog Saveza socijalističke omladine.

U 80-im godinama prošlog stoljeća, ali i nakon demokratskih procesa u 90-im godinama Kocijančič je tijesno surađivao i s kasnije dva puta izabranim predsjednikom države Milanom Kučanom s kojim su ga povezivale slične ideje i životni put i s kojim je bio vršnjak.

Nakon prvih višestranačkih izbora održanih 1990. godine  Kocijančič je kao predstavnik reformiranog slovenskog saveza komunista spominjao i kao kandidat za predsjednika nove vlade, ali je vladu tada  ipak formirao Alojz Peterle, kandidat nekomunističkog bloka Demos koji je na izborima imao većinu u tadašnjem društveno-političkom vijeću nove skupštine.

Od 1992. do 1996. godine Janez Kocijančič je vodio Udruženu listu Socijalnih demokrata (SD), kao pravnu slijednicu nekadašnje komunističke stranke, ali je onda mjesto predsjednika zbog lošeg rezultata na parlamentanrim izborima prepustio mnogo mlađem Borutu Pahoru, sadašnjem predsjedniku države koji je stranku preimenovao u stranku Socijalnih demokrata (SD).

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.