KORONAVIRUS

Sve više španjolskih pokrajina traži Covid potvrde u zatvorenim prostorima

covid potvrde
PIXSELL
26.11.2021.
u 09:20

Španjolska, u kojoj se cijepilo gotovo 80 posto stanovnika, u studenom bilježi rastući broj oboljelih od koronavirusa pa sve više pokrajina traži Covid potvrde prilikom ulaska u tamošnje zatvorene prostore. 

 Sjeveroistočna autonomna pokrajina Katalonija od petka uvodi tu mjeru, a još od ranije potvrdu o cijepljenju, preboljenju Covida-19 ili negativnoga rezultata testa traže u Aragonu, Galiciji, Navarri i Balearskim otocima - Ibizi, Mallorci, Menorci i Formenteri.
 Covid potvrde su novo oruđe protiv koronavirusa u Španjolskoj gdje su dosad mjere uključivale nošenje maski i držanje distance.
"Kod određenog broja ljudi je pao oprez jer misle da se cijepljenjem rješava problem", rekao predsjednik španjolske udruge za cijepljenje Amos García za javnu televiziju TVE. "Jasno je da ćemo biti pod utjecajem širenja virusa u drugim europskim zemljama", dodao je.
U Španjolskoj je 2. studenog bilo 49 novooboljelih na 100.000 stanovnika a u četvrtak je njihov broj porastao na 148.
 Trenutačno je 5 od 17 autonomnih pokrajina počelo tražiti Covid potvrdu no u nadolazećim danima njihov bi se broj mogao povećati jer se u sjevernoj Baskiji i južnoj Valenciji čeka odluka suda o uvođenju iste mjere. U Andaluziji, najmnogoljudnijoj pokrajini, sud bi također trebao odlučiti o traženju Covid potvrda.
U Španjolskoj autonomne pokrajine samostalno donose mjere no posljednju riječ imaju sudovi.
 U Kataloniji je od prije nekoliko tjedana potrebna Covid potvrda za ulaske u noćne klubove, a ta mjera je od petka proširena na unutrašnjost restorana i kafića, dok se za sjedenje na terasama ne traži ništa. Potvrda se traži i na ulazima u teretane, umirovljeničke domove, sajmove, kazališta, kina i trgovačke centre.
Na Balearskim otocima se traži samo prilikom ulaska u domove umirovljenika i diskoteke a u Galiciji u hostelima koji su popunjeni 100 posto te u noćnim klubovima.
U Španjolskoj su prije ljeta ukinute brojne mjere jer se cijepljenje odvijalo ubrzano a broj novooboljelih smanjio. Krajem srpnja je bilo 702 novooboljelih na 100.000 stanovnika a tri mjeseca kasnije taj se broj spustio na 49 na 100.000 stanovnika. U četvrtak je bilo kompletno cijepljeno 79,19 posto od 47 milijuna stanovnika. No od sredine listopada počeo je rasti broj novooboljelih.
Vlasti pokrajine Madrida poručile su kako zasad nema potrebe za traženjem Covid potvrda ali da "prate situaciju".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije