POSLJEDICA ENERGETIKE

ŠOK ZA KUPCE U NJEMAČKOJ: Cijene pojedinih proizvoda brutalno poskupile, čak za 70 posto

trgovine
03.11.2022.
u 10:54

Osim što su rasle cijene energetika, povećane su cijene materijala, transporta i skladištenja, što se ukupno odražava na prodajnu cijenu.

Novi mjesec, nove cijene! Općenito, supermarketi i diskonti u Njemačkoj podigli su cijene u studenom.

Od danas svatko tko želi kupiti krušne mrvice od Aldi Süd, Lidl, Rewe ili Penny mora dublje posegnuti u džep.Gotovo svi no-name proizvodi Aldija, Lidla, Rewea, Norme, Netto Marken-Discounta, Edeke i Hita prvi su put koštali više od 1,65 eura. U Aldiju se, primjerice, kilogram krušnih mrvica mogao kupiti za 1,69 eura.

U odnosu na listopad radi se o korekciji cijene od čak 70 posto. Krušne mrvice na kraju mjeseca su koštale 99 centi. Mogući razlog oštre korekcije cijena je značajno poskupljenje brašna i ostalih sastojaka za pripremu kruha, piše Fenix-magazin.

Potrošače očekuje šok ikada je riječ o zamrznutim krumpirićima. Kako utvrđuje cjenovni radar FOCUS online, najjeftinije pakiranje u Aldiju, Lidlu, Reweu i Edeki prvi put košta dva eura. U listopadu su ‘noname’ proizvodi koštali samo 1,29 eura po kilogramu i to u vrećici, I ovdje je korekcija cijene gotovo 70 posto.

Došlo je i do značajne prilagodbe markiranih proizvoda. McCainov krumpirići koštali su u srijedu visokih 2,79 eura u poslovnici Rewe u Münchenu. Vrećica od 1,5 kilograma je čak 3,99 eura. U odnosu na proljeće cijena je porasla za 60 centi

Početkom mjeseca uslijedile su i korekcije cijena mesa, sireva, šampona za kosu, jogurta, hrane za mačke i vreća za smeće.

Odresci od svinjetine sada u Reweu i Edeki (klasa uzgoja 1) u najboljem slučaju stoji 6,19 eura. U listopadu su ga potrošači plaćali 5,39 eura.

Zašto cijene hrane toliko rastu?

Postoji nekoliko razloga. Prehrambena industrija žali se na veće troškove proizvodnje potaknute povećanim troškovima struje i energije. Osim toga, povećane su cijene materijala, transporta i skladištenja, što se ukupno odražava na prodajnu cijenu.

Brzo opuštanje zasad nije na vidiku. Kako javlja Institut Ifo, ljudi se moraju nastaviti prilagođavati znatno višim cijenama pri kupnji namirnica. Oko 97 posto ispitanih trgovaca mješovitom robom željelo je naplaćivati više.

“Val inflacije još nije prekinut”, rekao je ekonomski direktor Ifoa Timo Wollmershäuser. “Konkretno, visoki troškovi energije još nisu u potpunosti preneseni na potrošače.”

Gdje je tjedni šoping najjeftiniji?

Aktivno pregledavajte brošure i tražite popuste. Kupujte samo robne marke kada su na akciji.

Kupujete proizvode koji se nalaze na nižim policama. Ako na polici kupujete samo hranu i piće koji su u visini očiju, morate očekivati više cijene.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije