NACIONALIZAM NA PIRENEJIMA

'Referendum o neovisnosti Katalonije neizbježan je'

Reuters/Pixsell
16.10.2019.
u 15:15

Katalonaca u srpnju zalagalo se za neovisnost, a četiri postotna poena više njih protivilo joj se. Podijeljenost građana još je uvijek izražena

Presuda devetorici katalonskih separatističkih lidera, koje je španjolski Vrhovni sud u ponedjeljak osudio na kaznu između devet i 13 godina zatvora, izazvala je u posljednja dva dana val prosvjeda gotovo u cijeloj toj regiji, a ponajviše, naravno, u Barceloni. Očito je da to znači nejasnu budućnost za Kataloniju, a u srpnju je, prema Reutersu, 44 posto Katalonaca bilo za neovisnost, a 48 posto protiv.

Propali apeli za amnestiju

Središte prosvjeda je aerodrom u Barceloni gdje je došlo i do ozbiljnog sukoba prosvjednika i policije. Uhićeno je najmanje troje ljudi. Niz povezanih i koordiniranih prosvjeda organizirala je Demokratska grupa Tsunami, a najavili su da će se akcije i nastaviti. “Odmaramo se da bismo se na ulicu vratili sutra. I sljedećeg dana”, navode u objavi na Twitteru osuđujući policijsku primjenu sile protiv nečega što zovu ‘nenasilnom mobilizacijom’. Lokalni katalonski mediji navode da je 50 prosvjednika ozlijeđeno. Otkazano je stotinjak letova, mnogo ih je kasnilo, a putnici su se morali probijati kroz masu prosvjednika i policije.

U Gironi, uporištu katalonske neovisnosti, prosvjednici su uspjeli prekinuti željeznički promet paleći gume na pruzi. Kroz taj grad prolazi i pruga između Barcelone i gradova u Francuskoj, a nije samo ondje uspješno ometan željeznički prijevoz. Cijeloj situaciji nije previše doprinijela ni izjava premijera Pedra Sáncheza koji je rekao da je presuda španjolskog Vrhovnog suda poraz pokreta za katalonsku neovisnost čija je kampanja uzrokovala najozbiljniju političku krizu od smrti diktatora Francisca Franca prije četiri desetljeća.

Španjolska vlada procjenjuje da će situacija vjerojatno ostati nesigurna najmanje do kraja vikenda. Za sada ne izgleda da će Katalonija vidjeti mira u skoroj budućnosti, pogotovo zato što se čini da ni vladajući nemaju konkretan odgovor na cijelu situaciju.

Josep Pep Guardiola, bivši trener nogometnog kluba Barcelona i sadašnji Manchester Cityja, koji u Kataloniji uživa golemi ugled obratio se svojim zemljacima u videu.

– Presuda je izravni napad na ljudska prava, treba pronaći političko i demokratsko rješenje – rekao je. Predsjednik katalonskog parlamenta rekao je kako su danas osuđeni svi Katalonci, ne samo 12 ljudi. Comitès de Defensa de la República, CDR, temeljni pokret za katalonsku neovisnost na društvenim je mrežama objavio još ozbiljniju izjavu. “Vrijeme je da ustanemo protiv autoritarnog fašizma španjolske države i njezinih pomagača,” misle oni.

Oglasili su se i zatvoreni čelnici katalonskog pokreta neovisnosti.

– Devet godina zatvora neće dokrajčiti moj optimizam. Katalonija će biti neovisna ako budemo ustrajni. Demonstrirajmo bez straha, krenimo odlučno naprijed od nenasilja prema slobodi – rekao je Jordi Sànchez, bivši lider katalonskog pokreta za neovisnost. Propali su i apeli za amnestiju svih osuđenih, nitko više u to i ne vjeruje.

Oglasio se i Oriol Junquears, najviše pozicionirani aktivist pokreta za neovisnost Katalonije koji je dobio najveću zatvorsku kaznu, 13 godina. Njegova je poruka poslana iz zatvora - referendum se više ne može izbjeći. Junqueras, koji je bio i potpredsjednik Katalonije, u odgovorima na pitanja koja je dobio e-mailom ustvrdio je da su zatvorske kazne koje im je dosudio španjolski sud njega i još devet zatvorenika samo učinile jačima.

– Siguran sam da će se ovaj sukob razriješiti glasačkim kutijama. Uvjereni smo da će prije ili poslije referendum postati neizbježan, jer kako ćemo inače dati glas građanima? – poručio je u odgovoru iz zatvora Junqueras. Dodao je da nimalo ne žali što je 2017. godine organizirao referendum zbog čega je na kraju i zatvoren. U prvom intervjuu od zatvaranja koji je dao agenciji Reuters rekao je da on i ostali osuđeni namjeravaju uložiti žalbu na presude Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Imao je i poruku za pokret neovisnosti.

Rast desnice u Španjolskoj

– Nastavite i nemojte se predati jer nikada se nismo predavali pa nećemo ni sada. Zatvor i egzil učinili su nas jačima i sigurnijima, ako je to moguće, u svoja duboka demokratska uvjerenja – rekao je Junqueras dodajući i da je siguran kako presuda neće oslabiti pokret neovisnosti, nego upravo suprotno. Ukupno je suđenje liderima katalonske neovisnosti u Madridu trajalo četiri mjeseca te je uključivalo saslušanje 422 svjedoka, no branjenici su oslobođeni optužbe za nasilnu pobunu koja im je mogla donijeti zatvorske kazne od 25 godina. Ipak, dosuđene su im manje kazne koje zajedno iznose ukupno stotinu godina.

Uz to, Španjolska se nalazi i u političkoj krizi te će se 10. studenoga održati četvrti parlamentarni izbori u četiri godine. Prema mnogim interpretacijama, očekuje se da bi odnosi središnje vlasti i Katalonije mogli pomoći rastu desnice, a krajnje desna stranka Vox mogla bi dobiti dodatnu podršku.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?