složena shema prevare

Razotkrivena najveća europska prevara s PDV-om teška 2,2 milijarde eura

Printscreen
30.11.2022.
u 08:29

EPPO-u je trebalo manje od 18 mjeseci od početnog izvještaja o zločinu do otkrivanja cijele mreže organiziranih kriminalnih grupa, odgovornih za nevjerojatne gubitke od 2,2 milijarde eura poreznim obveznicima

Ured Europskog javnog tužitelja (EPPO) priopćio je jučer da su razotkrili vrlo složenu shemu prevare u vezi s PDV-om. Ona se temelji na prodaji popularne elektroničke robe, a kojom je pričinjena šteta od preko dvije milijarde i 200 milijuna eura. 

Akcija nazvana "Operacija Admiral" u kojoj su sudjelovale agencije za provođenje zakona 14 država članica EU provedena je u Belgiji, Cipru, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Litvaniji, Luksemburgu, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj i Španjolskoj, a već tijekom listopada provedene su pretrage u Češkoj, Mađarskoj, Italiji, Nizozemskoj, Slovačkoj i Švedskoj.

- Bez EPPO-a, za pripremu ovakve operacije bile bi potrebne godine, ili što je vjerojatnije, nikad se ne bi dogodila. Kada je riječ o prevarama u vezi s PDV-om, iz nacionalne perspektive, štete se mogu procijeniti kao relativno male ili nepostojeće ili čak ostati neotkrivene. Međutim, treba gledati širu sliku, a EPPO-u je trebalo manje od 18 mjeseci od početnog izvještaja o zločinu do otkrivanja cijele mreže organiziranih kriminalnih grupa, odgovornih za nevjerojatne gubitke od 2,2 milijarde eura poreznim obveznicima EU. Vjerujem da je ovo do sada najveća europska prevara s PDV-om - kazala je Laura Kövesi, europska javna tužiteljica, piše Avaz.

Portugalska porezna uprava u gradu Coimbri istraživala je tvrtku u travnju prošle godine. Ta tvrtka se bavila prodajom mobilnih telefona, slušalica, tableta i drugi elektroničkih uređaja zbog sumnje na prevaru s PDV-om.

U početku se činilo da su fakturiranja i porezne prijave u redu, no portugalski europski delegirani tužitelji odlučili su sve detaljno istražiti. Tako su naknadno utvrđene veze između osumnjičene tvrtke u Portugalu i blizu 9.000 drugih pravnih subjekata i više od 600 fizičkih osoba lociranih u različitim zemljama.

Prema izvještaju EPPO-a, prevarantska je shema funkcionirala na sljedeći način.

Tvrtka A bi drugoj tvrtci, nazovimo je B, preko granice prodavala elektroničke proizvode, a ovi ne bi imali obvezu plaćanja poreza. Tvrtka A bi onda dostavila robu u skladišta u nekoj drugoj državi, a tvrtka B bi prodavala tu robu preko interneta. Konačni kupci smješteni u EU su naručivali robu online, plaćali porez na svoje pošiljke i dobivali naručenu robu na svoje adrese. Tvrtka B bi onda poslala fakture internetskim trgovinama koje su prodavale robu, a od njih bi primala novac uključujući i sredstva za porez. Novac je na ime poreza trebao biti uplaćivan u državni proračun, no umjesto toga tvrtka B bi uplatila novac na off shore račune i potom bi se ugasila pa poreznici u svakoj pojedinoj državi ne bi mogli naplatiti porez.

-Ono po čemu se ova prevara ističe je iznimna složenost lanca tvrtki. Od tvrtki koje djeluju kao naizgled čisti dobavljači elektroničkih uređaja i onih koje traže povrat PDV-a od nacionalnih poreznih vlasti dok prodaju te uređaje online pojedinačnim kupcima i naknadno usmjeravaju prihode od te prodaje u inozemstvo, prije nego što sami nestanu, do onih koji peru prihode od ove kriminalne aktivnosti - ističu iz EPPO-a navodeći kako je ovakvu vrstu prevara gotovo nemoguće otkriti gledano iz perspektive svake pojedine članice.

Na temelju najnovije procjene Europola ovakve vrste prevara donose oko 50 milijardi eura poreznih gubitaka državama članicama Europske unije.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?