LONDON

Rast cijena nafte četvrti dan zaredom

22.12.2022.
u 18:05

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima četvrti dan zaredom, na najvišu razinu u posljednja dva i pol tjedna, dok su se američke zalihe sirove nafte, lož ulja i mlaznog goriva smanjile u vrijeme američke zimske oluje.

Cijena barela na londonskom je tržištu ojačala 32 centa u popodnevnoj trgovini u odnosu na prethodno zatvaranje, na 82,52 dolara, nakon što je u ranijoj trgovini poskočila oko 2,7 posto. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 33 centa višoj cijeni, od 78,62 dolara.

Cijene su na oba tržišta u srijedu poskočile nakon objave vladinih podataka da su zalihe sirove nafte u SAD-u pale mnogo više nego što su analitičari očekivali u tjednu koji je završio sa 16. prosincem, za 5,89 milijuna barela.

Zalihe derivata, koje uključuju loživo ulje i mlazno gorivo također su pale suprotno očekivanjima da će porasti.

Pad američkih zaliha dolazi nakon što je potražnja za loživim uljem porasla u uvjetima snažne zimske oluje u SAD-u, s očekivanim zahlađenjima ispod nule zbog vjetrova sve do južnog Teksasa i uz rekordno niske prognoze za Floridu.

Istodobno su zrakoplovni prijevoznici otkazali gotovo 2000 letova planiranih za četvrtak i petak, prekinuvši blagdanske planove za tisuće putnika i odašiljući medvjeđi signal potražnji goriva za putovanja.

Cijene također ograničavaju zabrinutost za potražnju uslijed porasta broja zaraženih od covida 19 u Kini i strahovi od globalne recesije.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas da je u srijedu barel košarice nafte njezinih članica u odnosu na prethodni dan porastao 1,23 dolara, na 79,36 dolara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije