PONOS BiH: VUČKO, O. ZVONKO MARTIĆ, KATARINKE, SABAHUDIN SINANOVIĆ I DIVANHANA

Upečatljive priče o uspjesima i humanosti izvanrednih osoba

17.05.2024.
u 21:25

150 kandidata - 150 pozitivnih priča... No, svake godine, pa tako i ove, uz proglašenje Osobe godine, najviše pozornosti izazovu priče “malih ljudi velikih djela”. Svih njih 50 ponos su BiH bez obzira na to je li riječ o njihovim uspjesima, pothvatima, humanoj crti koja ih krasi... Ove smo godine upravo kroz te kandidate, ali i one u svim ostalim rubrikama, obilježili i brojne značajne obljetnice, ali i buduće događaje. Tako smo se prisjetili 40. obljetnice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, 600 godina od rođenja kraljice Katarine Kosače, 1100 g. od krunidbe kralja Tomislava, 80 g. otkako je SS divizija pobila duvanjske Hrvate, 30 g. Bijeloga puta za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu, 30. obljetnice potpisivanja Washingtonskog sporazuma… Kroz kandidate smo obilježili i tragedije kojima smo svjedočili. Od učestalih slučajeva femicida do prirodnih nesreća. No, na neki smo način projicirali i budućnost - kroz razvoj umjetne inteligencije, najavili smo i skorašnji Euro u Njemačkoj, Ljetne olimpijske i paraolimpijske igre u Parizu...

Ove su godine proslavljena četiri desetljeća ZOI-ja u Sarajevu 1984., kada je glavni grad BiH bio mjesto susreta nekadašnjih legendi zimskih sportova. Ravnateljica Olimpijskog muzeja Sarajevo Senka Ibrišimbegović proglasila je dobitnika u kategoriji “Ponos BiH”. To je Vučko, maskota ZOI-ja ‘84., i danas jedan od najprepoznatljivijih brendova BiH. A zahvaljujući današnjim tehničkim dostignućima, i sam se Vučko pojavio na sceni i jako se razveselio Pečatu. Pečat u obliku maslinove grančice krasit će Olimpijski muzej, gdje će dobiti mjesto uz ovu nadaleko poznatu maskotu.

Ademir Kenović, poznati bh. redatelj, proglasio je dobitnika u kategoriji “Ponos BiH - Uspjeh”, a to je o. Zvonko Martić, karmelićanin, etnolog i čuvar narodnog blaga, koji oživljava 1100 godina staru krunidbu kralja Tomislava.

- Zahvaljujem svima koji su doprinijeli ovoj nagradi, od nominacije do ovoga trenutka, a ponajprije da ne zaboravim one čuvare i promicatelje tradicijske kulture u BiH. Nitko od nas ne bira vrijeme, zemlju i narod u kojem će se roditi, ali kako ćemo se odnositi prema prošlosti svoje zemlje i svoga naroda, na nama je, kao i zahvalnost i odgovornost da prihvatimo ono što su naši stari namrli da to danas pokažemo nama i svijetu te sačuvamo za budućnost. Svima koji mi pomažu na tom putu zahvaljujem, ovo je dio i njihove nagrade - kazao je o. Zvonko Martić.

Poznati operni pjevač Ivica Šarić u Kraljevoj je Sutjesci, svome rodnom kraju, otkrio dobitnika za pothvat u kategoriji “Ponos BiH”. To su katarinke, žene Kraljeve Sutjeske koje, noseći crne marame, i nakon 600 godina čuvaju spomen na kraljicu Katarinu Kosaču. - Zahvaljujemo na ovome priznanju koje ste nam uručili kao čuvaricama naše tradicije žalovanja za kraljicom Katarinom - obratila se jedna od katarinki.

Članica Uprave UniCredit banke u BiH Željka Zubčević proglasila je dobitnika za humanost u kategoriji “Ponos BiH”, a to je Sabahudin Sinanović, čiji je životni moto “Čovjek ima onoliko koliko daje”. Graditelj i dobrotvor iz Doboj Juga, bez obzira na vjeru i naciju, pomaže siromašnima i sugrađanima u potrebi te osigurava poslove za ostanak mladih.

- U svom djetinjstvu nisam živio u obilju, znam kako je kad trebate pomoć, a nema je nigdje, zato stojim ovdje večeras, ne zbog sebe nego zbog svih onih čije su nesreće postale i moje, čije smo poteškoće pretvorili u trijumfe zajedničkim snagama. Humanost nije pitanje novca, vjere ni nacije. Hvala vam, ne zbog priznanja koje ste mi dodijelili, već zbog ljudskih vrijednosti koje promoviramo zajedno - svaki osmijeh koji smo vratili, svaki san koji smo ostvarili, svaka topla riječ koju smo podijelili. Ponekad mislimo da moramo popraviti cijeli svijet, a ne moramo. Dovoljno je popraviti dan jednoj osobi i već smo napravili svijet boljim. Hvala vam što ste mi omogućili da ovaj mali jednostavni čovjek iz Doboj Juga, koji je nekada bio bez kruha, stoji pred vama. Zapamtite - prava je sreća u dijeljenju - kazao je Sinanović u emotivnom govoru. A posebno priznanje “Ponos BiH” Divanhani, bendu koji je BiH uvrstio na glazbenu kartu svijeta, uručio je glavni urednik Federalne novinske agencije Dejan Jazvić. - Jako mi je drago što smo mi uopće danas ovdje i da imamo priliku nastupati na jednom ovakvom događaju koji godinama baštini ono najljepše što se događa u našoj zemlji. Hvala vam što ste prepoznali naš rad i što ga nagrađujete - kazala je pjevačica Divanhane Selma Droce.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije