nakon teške bolesti

Preminuo talijanski novinar koji je tijekom rata usvojio siroče iz BiH

Franco Di Mare
17.05.2024.
u 19:28

On je naime bio ratni reporter, a djevojčicu koju je usvojio vidio je prvi put prilikom posjeta bombardiranom sirotištu.

Talijanski novinar Franco Di Mare preminuo je u 68. godini nakon teške bolesti. On je bio reporter u Bosni i Hercegovini tijekom rata, a kasnije i na drugim ratištima u svijetu. U Sarajevu je 1992. godine usvojio 10-mjesečnu djevojčicu Stellu.

O usvajanju Stelle govorio je u svojoj knjizi "Ne pitaj zašto", na osnovu koje je snimljen i film "Anđeo Sarajeva", a gdje je ispričao kako je došlo do usvajanje njegove kćerke. On je naime bio ratni reporter, a djevojčicu koju je usvojio vidio je prvi put prilikom posjeta bombardiranom sirotištu.

"Bila je sreća da je samo dvoje djece ozlijeđeno tada. Među mnogo plave djece primijetio sam jednu sa smeđom kosom, ona je također bila jedina koja se smiješila. Podigao sam je, privila se za moj vrat i to je bio početak. Zahvaljujući Crvenom križu uspio sam odvesti djevojčicu u Italiju, a potom je i usvojio", ispričao je on, prenosi Klix.ba.

Di Mare je profesionalni novinar od 1983. godine, a 1995. postaje poseban dopisnik, koji se bavi balkanskim ratom, te područjem Afrike i Središnje Amerike. Ispratio je većinu sukoba u posljednjih 20 godina, što uključuje BiH, Kosovo, Somaliju, Mozambik, Alžir, Albaniju, Etiopiju, Eritreju, Ruandu, Prvi i Drugi zaljevski rat, Afganistan, Istočni Timor i drugo.

U svom posljednjem intervjuu otkrio je kako se razbolio na jednom od ratišta. Javljajući se iz svoje postelje, kući, priključen na respirator, kazao je kako su čestice azbesta, koje je udisao u ratnim zonama, kao ratni reporter, utjecale na to da se ozbiljno razboli.

Knjiga "Ne pitaj zašto", odnosno film "Anđeo Sarajeva" je zasnovana na losobnom iskustvu novinara, koji je u ljeto 1992. stigao u ratno Sarajevo.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije