BRINUT ĆE O DEMOGRAFIJI, GOSPODARSTVU...

Tko su novi hrvatski ministri? DP-ov teolog, odvjetnik i kineziolog te HDZ-ov ekonomist koji zarađuje od turizma

PIXSELL
17.05.2024.
u 17:15

Novi su ministri u Vladi RH odvjetnik Ante Šušnjar, kineziolog Josip Dabro, teolog Ivan Šipić i Tonči Glavina, dobro poznat dionicima hrvatskog turizma

Nova Vlada Andreja Plenkovića imat će 18, umjesto dosadašnjih 16 ministarstava, a većina HDZ-ovih ministara ostat će i dio nove vlade, samo što će neki, poput Damira Habijana i Marije Vučković dobiti nova ministarstva; Damir Habijan bit će ministar pravosuđa i uprave, a Marija Vučković vodit će ministarstvo održivog razvoja, dok su ministri poput Tome MedvedaNine Obuljen Koržinek ili Davora BožinovićaBranka BačićaOlega Butkovića i ostalih, ostati na starim pozicijama.

Novi su ministri u Vladi RH, dakle članovi Domovinskog pokreta; odvjetnik Ante Šušnjar koji će biti na čelu ministarstva gospodarstva, zatim kineziolog Josip Dabro koji će preuzeti resor zadužen za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo, te teolog Ivan Šipić koji će voditi ministarstvo demografije, dok će HDZ-ov Tonči Glavina biti na čelu ministarstva turizma.

O Josipu Dabri smo već pisali; riječ je o Slavoncu, bivšem članu HDZ-a, kineziologu koji je bio HDZ-ov vukovarsko – srijemski dožupan, da bi se 2021. kao nezavisni kandidata natjecao na izborima za mjesto župana. Nije prošao, ali iste godine ulazi u DP u kojem je stvarao strukturu stranke, njene ogranke po Hrvatskoj zahvaljujući kojoj je na ovim izborima DP osvojio respektabilan broj simpatija i podrške birača, pa su i osvojili najviše mandata u Saboru, a samim time su došli i u mogućnost stvaranja nove Vlade sa HDZ-om. Dabro je, kao i ostali članovi stranke, u kampanji tvrdio, među ostalim, da je HDZ popustljiv u politici prema migrantima, pa je početkom godine zbog toga i premijera A. Plenkovića kazneno prijavio Uskoku. Josip Dabro je glavni tajnik DP-a koji će, vjeruje, kroz ministarstvo koje se bavi poljoprivredom, uspjeti uvesti reda u resor koji je, kako su rekli iz DP-a posebno važan Slavoniji koja je nekada bila žitnica Hrvatske. Dabro je do sada naglasio kako će posebnu pažnju posvetiti reformama, posebno onima koje bi se ticale davanja poticaja i koji bi se ubuduće vezali na proizvodnju, a ne na hektare zemlje. Josip Dabro živi s obitelji, suprugom i troje djece u Otoku. Dugogodišnji je amaterski i profesionalni sportaš (kickboxing) i sportski trener. Predsjednik je Kickboxing kluba Otok te je bio član stožera hrvatske kickboxing reprezentacije kao i Hrvatskog kickboxing saveza.

 

Teolog Ivan Šipić, novi je ministar demografije iz redova Domovinskog pokreta koji je taj posao prihvatio nakon što se povukao Mario Radić, dopredsjednik DP-a koji je dugo spominjan kao ministar demografije. Ivan Šipić je trenutno predsjednik triljskog Gradskog vijeća, obnašao je dužnost gradonačelnika Trilja, a bio je i zastupnik Hrvatskog sabora od 2016. do 2020. u redovima HDZ-a. Na čelu Trilja proveo je deset godina, a jednako toliko bio je i predsjednik lokalnog HDZ-a. Godine 2016. kao zastupnik HDZ-a glasao je protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, a zbog nesuglasica u triljskom HDZ-u 2021. postao je nezavisni kandidat. Lani je postao predsjednik Gradskog vijeća Grada Trilja te započeo suradnju sa Domovinskim pokretom koja mu je donijela novi saborski mandat i fotelju ministra demografije. U predizbornoj je kampanji najavio borbu za tradicionalne i suverenističke vrijednosti.

- Pronatalitetna i povratnička politika bit će u fokusu djelovanja stranke Domovinskoga pokreta te ćemo inzistirati na donošenju dugoročne populacijske politike koja bi obvezivala sve nositelje vlasti na dugi rok. Sve druge politike su uzaludne ako se ovakav demografski trend nastavi jer nas neće biti. Kao što sam 2018. godine bio protiv bezbožne Istanbulske konvencije, tako i danas imam iste stavove po pitanju rodne ideologije. Jedno su prava žena i njihova zaštita, a drugo je uvođenje kroz sve institucije tog puzajućeg zla. Jer, rodna ideologija to jest. Naša djeca nisu ‘ono’ i naši roditelji nisu rod 1 i rod 2, već otac i majka. Takve podle kombinacije uništavaju našu obitelj. Taj stav nisam mijenjao ni kada su mi prijetili, ucjenjivali i omalovažavali sve što sam godinama radio i za što sam se borio i ostao sam svoj – govorio je Ivan Šipić u predizbornoj kampanji.

Zagrebački odvjetnik Ante Šušnjar također je novi ministar i vodit će resor gospodarstva. Dio odvjetničko-poduzetničke karijere proveo je i kao stečajni upravitelj za čak 116 tvrtki, a ispit za stečajnog upravitelja položio je krajem 2020. godine. Šušnjar je i član Predsjedništva i Suda časti Domovinskog pokreta. Suvlasnik je Odvjetničkog društva Potočnjak i Šušnjar na koji je zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić prenio prava za vođenje svojih dviju tvrtki Pevex i Filir, nakon što je krajem prošle godine aktivirao svoj saborski mandat. Sada će i Ante Šušnjar svoja upravljačka prava morati prebaciti na nekog drugog. U javnosti je spominjan i njegov brat Ivan Šušnjar koji je stručni suradnik na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i vjenčani kum bivšeg i novog ministra financija Marka Primorca, nestranačkog ministar u vladi premijera Andreja Plenkovića. Ivan Šušnjar je od 2016. do 2018. godine radio u PPD-u BiH, bosanskohercegovačkoj tvrtki kćeri PPD-a, u vlasništvu Pavla Vujnovca, jednog od ključnih igrača na hrvatskoj energetskoj sceni. Domovinski pokret povezuje se s tim poduzetnikom zbog bliskih odnosa zamjenika predsjednika stranke Marija Radića s njime, a upravo zbog povezanosti s gospodarstvenikom, Mario Radić je i odlučio povući se iz Vlade. Ante Šušnjar porijeklom je iz Posušja, kako sam zna reći za sebe 'dolazi iz čestite i radišne hercegovačke obitelji'.

Iako novi na ministarskoj funkciji, HDZ-ovac Tonči Glavina dobro je poznat dionicima hrvatskog turizma, obzirom da je u to ministarstvo došao još za vrijeme bivšeg ministra turizma Garija Cappellija, a ministrici Nikolini Brnjac, koja karijeru namjerava nastaviti u Europskom parlamentu, bio je prvi suradnik. Tijekom godina je bio dio svih bitnih turističkih događanja i sajmova u zemlji i svijetu, pa su mnogi zaposleni u turizmu zadovoljni što je na čelno mjesto ministarstva turizma došao čovjek kojemu ta djelatnosti nije strana. Rođen je u Splitu, završio je diplomski studij poslovne ekonomije i marketinga na američkom koledžu Wesley, gdje je završio i magisterij iz Poslovne ekonomije, smjer izvršnog menadžmenta i strateškog poslovnog upravljanja. Krajem studija, od 2004. dvije je godine bio član upravnog odbora Hrvatsko-američke udruge, a tri je godine bio i u upravi Grupe 100 i tako bio u prilici zalagati se u američkom kongresu o temama važnima za Hrvatsku i sudjelovati u okupljanju hrvatskih poduzetnika u dijaspori. Od 2007. je ponovno u Hrvatskoj, vodio je obiteljsku tvrtku Eklata, turističku agenciju specijaliziranu za turizam djece i mladih, bio je i direktor Poduzetničkog inkubatora Klis, a od 2012. do danas član je Odbora za turizam HDZ-a, a od 2014. je i predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika splitskog HDZ-a. Od 2017. godine je državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Oženio se Amerikankom Tracey Allison i s njom ima dvoje djece. U imovinskoj kartici naveo je vlasništvo nad voćnjakom i kućom kod Klisa vrijednom 448.000 eura. Kuća s okućnicom 2021. kategorizirana je kao kuća za odmor sa pet zvjezdica, a godišnje od iznajmljivanja novi ministar zarađuje čak 59.000 eura. Ulagao je i u dionice, pa u vlasništvu ima 63 dionice HT-a, 19 dionica Podravke, 39 dionica Sunčanog Hvara i osam dionica Atlantic grupe.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije