Poplave

Ovo je najveći poziv na uzbunu kojeg smo mogli dobiti, kaže gradonačelnik New Yorka

poplave new york
03.09.2021.
u 10:58

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio obratio se javnosti nakon što je su poplave u tom gradu odnijele najmanje 13 života, piše Index.hr.

Podsjetimo, broj poginulih u poplavama na sjeveroistoku SAD-a porastao je na 46, a američki predsjednik Joe Biden odobrio proglašenje izvanrednog stanja u saveznim državama New York i New Jersey, koje su najteže pogođene poplavama.

"Ovo je najveći poziv na uzbunu koji smo mogli dobiti. Morat ćemo puno toga raditi drugačije i to brzo", rekao je de Blasio na press konferenciji održanoj u New Yorku.

"Budimo sasvim otvoreni - sad smo u potpuno novom svijetu. Jučer smo vidjeli zastrašujuću oluju, kakvu još nikad dosad nismo vidjeli. To je stvarnost s kojom se moramo suočiti", dodao je gradonačelnik New Yorka.

"Nažalost, cijenu su platili građani New Yorka svojim životima. Ljudi koji su jučer u ovo vrijeme bili živi sad više nisu s nama. Obitelji tuguju, a mi moramo stati uz njih. Svi građani New Yorka se sad moraju nositi s posljedicama ove strašne oluje", rekao je de Blasio. 

Diljem velikih dijelova New Yorka, New Jerseya, Connecticuta i Pennsylvanije, stanovnici su proveli dan suočavajući se s poplavljenim podrumima, nestankom struje, oštećenim krovovima i pozivima za pomoć od prijatelja i članova obitelji, javlja Reuters.

Guverner New Jerseya Phil Murphy objavio na Twitteru da su od posljedica oluje u toj saveznoj državi smrtno stradale najmanje 23 osobe.

U srijedu navečer po lokalnom vremenu, uslijed snažnih bujičnih kiša koje su izazvali ostaci uragana Ida, jednog od najsnažnijih koji je pogodio američku zaljevsku obalu, prometnice su već u nekoliko minuta nalikovale riječnim bujicama, a u New Jerseyu poginula su najmanje četiri vozača, dok su u New Yorku između ostalog potopljene linije podzemne željeznice te prizemljeni zračni letovi, piše Index.

Guverneri New Yorka i New Jerseya su proglasili izvanredno stanje, a u četvrtak ga je odobrio i američki predsjednik Joe Biden te naložio pružanje savezne pomoći, kako bi se nadopunili napori lokalnog odgovora zbog uvjeta koji su posljedica ostataka uragana Ida, priopćila je Bijela kuća sinoć.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?