međunarodna tržišta

Optimistične prognoze i blaža inflacija u SAD-u podigle cijene nafte iznad 83 dolara

nafta
14.11.2023.
u 20:17

Trgovci su se u utorak fokusirali na mjesečno izvješće Međunarodne agencije za energiju (IEA) koja je blago podigla prognozu rasta potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini, unatoč očekivanom slabijem rastu aktivnosti u gotovo svim većim gospodarstvima.

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara budući da su trgovce ohrabrile optimistične prognoze o potražnji i posustajanje inflacije u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 61 cent nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 83,13 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 78,89 dolara.

Trgovci su se u utorak fokusirali na mjesečno izvješće Međunarodne agencije za energiju (IEA) koja je blago podigla prognozu rasta potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini, unatoč očekivanom slabijem rastu aktivnosti u gotovo svim većim gospodarstvima.

Agencija sada očekuje da će potražnja u 2023. porasti na 2,4 milijuna barela dnevno, podigavši dosadašnju procjenu za 100 tisuća barela dnevno. U idućoj godini trebala bi porasti za 930 tisuća barela dnevno, za 50 tisuća barela snažnije no što je IEA do sada očekivala.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) okrivila je u ponedjeljak za pad cijena špekulante. Blago su podigli procjenu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj godini i potvrdili relativno visoku prognozu za 2024.

"'Središnja banka' naftnog tržišta očekuje da će otporno gospodarstvo rezultirati snažnom potražnjom, ne samo za njezinom naftom, već i na globalnoj razini", zaključio je Tamas Varga iz PVM Oila.

Tržišta je ohrabio i podatak da su se potrošačke cijene u SAD-u u listopadu zadržale na rujanskoj razini, uz pad cijena benzina. Blago je usporila i temeljna inflacija, raspirivši očekivanja da bi središnja banka mogla završiti ciklus podizanja kamatnih stopa. 

Više kamatne stope obično slabe potražnju za naftom jer koče gospodarsku aktivnost.

Potporu cijenama pružio je i plan američkog ministarstva energetike o kupnji 1,2 milijuna barela nafte kako bi se popunile strateške rezerve nakon prodaje rekordne količine barela u prošloj godini.

SAD je istodobno postrožio kontrolu ruskog izvoza i ministarstvo zatražilo je od brodara informacije o 100 brodova za koje sumnja da krše zapadne sankcije na rusku naftu. To je najkrupniji korak Washingtona od uvođenja limita na cijenu ruske nafte. 

Zbog ruske invazije na Ukrajinu SAD je ograničio cijenu ruske nafte na 60 dolara, zaprijetivši sankcijama prijevoznicima i osiguravateljima za servisiranje skupljih ruskih barela. EU je pak uveo embargo na rusku naftu koja se doprema morem. 

​OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak poskupio 49 centi, na 83,71 dolar.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije