UN:

Mala je vjerojatnost da glifosat, jedan od sastojaka velikog broja pesticida uzrokuje rak

rak
17.05.2016.
u 12:34

"Mala je vjerojatnost" da je glifosat, tvar koja se koristi u velikom broju pesticida kao što je Round Up, uzrokuje rak, zaključak je UN-ova izvješća objavljenog kao odgovor na pozive za njegovu zabranu.

Europski parlament je prošlog mjeseca pozvao Europsku uniju da dozvolu za prodaju glifosata produlji na samo sedam godina, a ne na petnaest kao što se u početku tražilo, zbog sumnje da je kancerogen.

No Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UN-ova agencija za hranu i poljodjelstvo (FAO) zaključile su u istraživanju kako je "malo vjerojatno da glifosat uzrokuje kancerogeni rizik u ljudi koji s njime dolaze u dodir putem hrane".

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), tijelo WHO-a, zaključilo je suprotno u ožujku 2015.

No ta dva otkrića nisu u suprotnosti, tvrdi WHO koji tumači da je istraživanje IARC-a bilo usmjereno na "vjerojatni" rizik za ljudsko zdravlje, napose u slučaju velike izloženosti toj tvari.

Istraživanje WHO-a i FAO-a bavilo se posebnim rizikom povezanim s izloženošću ograničenim dozama glifosata putem hrane.

Na rezultate IARC-ove studije upozoravali su aktivisti na čelu s Greenpeaceom koji su pozvali na potpunu zabranu kemikalije.

U ožujku su europski zakonodavci, kao i Komisija, nakon snažnog lobiranja suprotstavljenih strana, odgodili odluku o produljenju dozvole za prodaju glifosata.

Odbor za korištenje pesticida u okviru EU-a treba se sastati u srijedu kako bi odlučio o produljenju licencije za glifosat.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?