OD 3. SVIBNJA

Italija se priprema za drugu fazu: Kako će izgledati suživot s koronavirusom?

17.04.2020.
u 13:41

Poslije 3. svibnja, dokad će trajati sadašnja karantena, počet će raditi i industrija i poduzeća koja su do sada bila zatvorena. Uči će se u tzv. fazu dva kada će se suživjeti s koronavirusom, ali život još neće biti bez nadzora. Zbog lockdowna zatvoreno je 48 posto ukupnog broja tvrtki odnosno 2,1 milijun poduzeća. Nije odlazilo na posao 7,1 milijun zaposlenika. Na osnovu podataka iz 2017., tih 2,1 milijun poduzeća stvara godišnji dohodak od 1334 milijarde eura i 309 milijardi eura dodatne vrijednosti.

Prema željama sjevernih regija, na čelu s Lombardijom i Venetom, vlada bi trebala donijeti odluku o postupnom otvaranju i onih industrija koje su do sada bile zatvorene. Dakako, uz potpuno nove mjere sigurnosti vezane za pandemiju koronavirusa. Škole i sveučilišta najvjerojatnije će ostati zatvorene do jeseni.

U situaciji u kojoj se nalazi Italija bilo bi preopasno otvoriti škole, izjavila je ministrica obrazovanja Lucia Azzolina u razgovoru za list Corriere della Sera od petka. Vlada će o tome donijeti odluku za koji dan, ali zbog zdravstvene situacije nije vjerojatna pretpostavka o otvaranju škola u svibnju, kazala je Azzolina. Na situaciju širenja zaraze zasigurno bi utjecala i situacija da se svaki dan kreće oko 10 milijuna učenika i studenata.

Da bi se ušlo u tzv. fazu dva, potrebna je  kontrola na ulazima u poduzeća i tvornice, a zaposlenici u njima trebaju biti na razdaljini od 1,8 metara. Osim toga, uvest će se kontrola kretanja preko aplikacije. Posebni vladin povjerenik za koronavirus Domenico Arcuri potpisao je ugovor s tvrtkom Bending Spoons Spa, već objavljen u Službenom listu, koja će besplatno dati na uporabu softver za trasiranje kontakta.

U službenom listu piše kako je društvo Bending Spoons Spa htjelo iz solidarnosti i želje da dâ svoj prilog suzbijanju širenja virusa prepustilo svoj app, a osoblje će raditi besplatno. Aplikacija je nazvana “Immuni” i s njome će se moći otkriti je li netko, tko ju je dobrovoljno instalirao na svoj pametni telefon, došao u kontakt s nekom zaraženom osobom, što će omogući da se pregledaju i izoliraju osobe koje bi mogle širiti zarazu.

Europska komisija zatražila je da zemlje članice EU surađuju u primjeni aplikacija za kontrolu kretanja te da budu zadovoljeni kriteriji zaštite privatnosti. Aplikacije moraju sačuvati anonimnost osobe koja će je upotrebljavati. U Europi već postoji projekt koji zadovoljava kriterije, a koji se zove Pepp-Pt (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing). Osmislila ga je skupina od 130 znanstvenika iz 32 poduzeća i ustanova osam zemalja, među kojima i oni fundacije ISI iz Torina, a među partnerima poduzećima jest i Bending Spoons. Dakle, počet će se suživjeti s koronavirusom dok se ne otkrije cjepivo, ali ni ono ga neće potpuno iskorijeniti. Koronavirus će se pojavljivati u valovima kao i gripa.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije