trump se predomislio

Ipak ne bi povećao poreze bogatim Amerikancima

Donald Trump
10.05.2016.
u 08:45

Vjerojatni republikanski kandidat na predsjedničkim izborima u SAD-u Donald Trump povukao je u ponedjeljak nedavnu kontroverznu izjavu da će povećati poreze bogatim Amerikancima, objasnivši da bi porezi bogatašima mogli biti samo nešto manje smanjeni nego što je prvotno predložio.

Trump je pojasnio izjavu danu u nedjelju kada je kazao da će porezi bogatima "porasti" kad s Kongresom dogovori poreznu reformu, koja uključuje smanjenja poreza bogatim Amerikancima. Time je odstupio od tradicionalnog republikanskog zagovaranja nižih poreza za sve kategorije poreznih obveznika.

U ponedjeljak je, međutim, objasnio da pritom nije mislio da će povećati poreze Amerikancima koji spadaju u više porezne razrede u odnosu na sadašnje razine, nego da je govorio o mogućim prilagodbama svojih prijedloga za poreznu reformu.

"Možda ću ih morati povećati bogatima. Neću dopustiti da se povećaju za srednju klasu", rekao je za CNN.

"No, ako ih povećam bogatima, to znači da će oni i dalje plaćati manje nego što plaćaju sada. Govorim o povećanju u odnosu na moj originalni prijedlog."

Trumpov prijedlog, objavljen u rujnu, uključuje razne porezne olakšice za tvrtke i kućanstva, primjerice snižavanje najviše stope poreza na dohodak sa sadašnjih 39,6 posto na 25 posto.

Trump je istaknuo da je snižavanje poreza za srednju klasu i tvrtke njegov prioritet.

"Ne govorim o povećanju poreza. Govorim o golemom smanjenju poreza, OK?", naglasio je za Fox Business Network.

Odlučan smanjiti poreze

Dodao je da se prijedlozi uvijek mijenjaju u pregovorima s Kongresom, ali i ponovno istaknuo da je odlučan smanjiti poreze.

Trump je prošli tjedan praktično osvojio republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 8. studenoga nakon povlačenja posljednje dvojice njegovih protivnika iz utrke.

Trump je također pokušao pojasniti svoje prošlotjedne izjave o američkom dugu.

Kazao je da nikada nije podržavao restrukturiranje duga ili proglašavanje stečaja, nego bi ga otkupio po nižoj cijeni ako kamate porastu.

Douglas Holtz-Eakin, bivši dužnosnik Busheve administracije koji je savjetovao republikanca Johna McCaina u njegovoj neuspješnoj predsjedničkoj kampanji 2008., rekao je da Trump nastoji prikazati da njegovi ekonomski planovi imaju smisla.

"Prešao je s krajnje nerealnog na nedokučivo" kad je riječ o porezima, rekao je, dodajući da mu nije jasno što doista želi kad govori o ishodu mogućih pregovora s Kongresom.

"Trebao bi prestati govoriti o dugu jer još nije rekao ništa što ima smisla", dodao je.

S druge strane, Trumpa je podržao utjecajni borac protiv poreza Grover Norquist, koji je u ponedjeljak za CNBC kazao da bi porezi mogli porasti nekima koji koriste puno olakšica, no općenito porezne stope bi po Trumpovu planu pale.

"Vrlo jasno je kazao da želi niže poreze", rekao je, izrazivši uvjerenje da će Trump potpisati pisano obećanje da neće uvoditi nove poreze, što zahtijeva njegovo udruženje Amerikanci za poreznu reformu od svih republikanskih kandidata.

Trumpova kandidatura podijelila je Republikansku stranku. Mnogi njezini čelnici zgroženi su njegovim izjavama o imigrantima, muslimanima i ženama i zabrinuti zbog nekih stajališta kao što je njegovo protivljenje slobodnoj trgovini koja su u suprotnosti s tradicionalnom republikanskom politikom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?