Sirija

Humanitarna pomoć bi mogla biti prekinuta

humanitarna pomoc
28.04.2016.
u 17:47

UN je upozorio u četvrtak da bi stotine tisuća Sirijaca mogle ostati bez hitne humanitarne pomoći ako se borbe između vlade i pobunjenika nastave na terenu, kršenjem primirja.

- Ulozi su nevjerovatno visoki u idućim satima i danima (...) jer ima toliko ljudskih života na vagi - rekao je Jan Egeland, koji je na čelu humanitarne grupe za Siriju.

Govoreći novinarima nakon novog sastanka u Ženevi s predstavnicima 17 zemalja članica Međunarodne grupe za podršku Siriji (GISS), Jan Egeland je rekao da je načinjen napredak nakon uspostavljanja prekida vatre 27. veljače.

- Međutim, sve to može biti izgubljeno ako se borbe i bombardiranje civila i spasilaca nastave - upozorio je on.

Jan Egeland je rekao da konvoji pomoći nisu mogli biti upućeni u više od 52 posto područja koje drže u opsadi ili režim ili pobunjenici.

Međutim, on se požalio da 35 mjesta, gdje živi oko 905.000 ljudi, ne mogu posjetiti humanitarne agencije. On je posebno naveo Dumu, Est-Harastu, Daraju, Arbin, Zamalku i Zabdin.

Jan Egeland je, također, osudio napade i bombardiranje kojima su cilj bili liječnici i medicinsko osoblje.

- Posljednji pedijatar u gradu Alepu je ubijen - rekao je on sa žaljenjem, govoreći o “katastrofalnom pogoršanju” situacije u Alepu u posljednja 24 ili 48 sati.

Sirijski režim se priprema da povede veliku ofanzivu da bi osvojio ponovo zapadnu pokrajinu Alep, koja mu je umakla prije četiri godine, intenzivirajući bombardiranje u kojima je poginulo 200 ljudi u jednom tjednu.

Jan Egeland izražava nadu da će zemlje članice GISS-a moći da se sastanu uskoro na ministarskom nivou, kao što je to tražio posrednik za Siriju Staffan de Mistura.

- Nadamo se da će biti stvarnih pritisaka (..) na one koji bombardiraju, na one koji se igraju sa životima civila - rekao je on, a prenosi Le Figaro.

Ključne riječi
UN

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?